Salah Abdeslam azt vallotta, egy bárban kellett volna felrobbantania magát

Salah Abdeslam azt vallotta, egy bárban kellett volna felrobbantania magát

2016. április 13-án a brüsszeli Molenbeek negyed piacán felvett videóról készített képen Salah Abdeslam, a 130 halálos áldozatot követelő 2015. november 13-i párizsi terrorista merényletsorozat perének fővádlottja (Fotó: MTI/AP/Tvbrussels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja szerdán azt vallotta a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy Párizs északi részén, a XVIII. kerületben egy kávéházban kellett volna magát felrobbantania, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

„Bementem a kávéházba, rendeltem egy italt, láttam az embereket magam körül és azt mondtam, hogy nem, nem teszem meg” – mondta a hét hónapja kezdődött per fővádlottja.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlottat már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről, majd március 30-án a támadás napján történtekről. Aznap Abdeslam megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel, de más kérdésre nem kívánt válaszolni, mert, mint mondta, úgy érezte „nincs értelme”. „Meggondoltam magam. Szeretnék ma magyarázattal szolgálni, mert ez az utolsó alkalom, hogy megtehetem” – mondta Abdeslam.

A tárgyalóteremben a bejelentést megkönnyebbüléssel fogadták a támadás túlélői. „Az itt lévő embereknek szükségük van a válaszaimra. Nem ígérek semmit, de megteszek minden tőlem telhetőt” – fogalmazott a vádlott.

Elmondta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről. „Azt mondta, hogy van egy terv, a célpontokról nem beszélt, de azt mondta, robbanómellényt kell viselnem és fel kell magam robbantanom” – hangsúlyozta. „Én Szíriába készültem. Amikor azt mondta, hogy fel kell magad robbantanod, sokk volt számomra. De végül belementem” – tette hozzá.

A támadáskor, 2015. november 13-án a vádlott, elmondása szerint, elindult „a megjelölt célpont irányába”, Párizs XVIII. kerületébe, egy bárba. Miután nem robbantotta fel magát, visszaült a gépkocsiba, amellyel korábban a Stade de France nemzeti stadionhoz szállított három öngyilkos merénylőt, de az „autó lerobbant”. Ezután állítása szerint taxival az egyik déli elővárosba, Chatillonba ment, és ott töltötte az éjszakát. A robbanóövét tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöv nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

A fővádlott meghallgatása csütörtökön folytatódik.

(MTI)