Segít kimenekíteni a csecsemőket a gázai kórházból az izraeli haderő

Segít kimenekíteni a csecsemőket a gázai kórházból az izraeli haderő

Polgári védelmi csapatok és lakosok a Gázai övezetet ért izraeli támadások után 2023. október 17-én (Fotó: AFP via Europress/Mustafa Hassona)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli hadsereg arról tájékoztatott: beleegyeztek, hogy segítenek evakuálni a csecsemőket a gázavárosi al-Sifa kórházból egy „biztonságosabb” intézménybe. A BBC percről percre tudósítása szerint a nekik megküldött fényképek alapján mintegy 20 újszülött lehet inkubátorokban az intézményben.

Helyi orvosi információk szerint az áramhiány miatt korábban két csecsemő életét vesztette. A kórházban dolgozó sebészek pedig arról tájékoztattak, hogy a kórházban elfogyott a víz, az élelem és az áram. Az izraeli haderő tagadta, hogy támadást intézett volna az egészségügyi létesítmény ellen, ugyanakkor azt elismerték, hogy a közelben fegyveres harcok voltak a Gázai övezetet uraló palesztin radikális iszlamista Hamász milicistáival. Az izraeliek szerint a kórház alatti alagútrendszerben fegyvereket tárol a Hamász, amit a palesztin radikális szervezet tagad.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését.

A Hamász Izraelt ért október 7-i összehangolt támadássorozatába 1200 izraeli vesztette életét, és több mint kétszáz embert túszként még mindig a Gázai övezetben tartanak fogva. Az izraeli haderő ellencsapásaiba eddig 11 ezer palesztin, köztük több mint 4500 gyerek halt meg. Egyre feszültebb a humanitárius helyzet a palesztinok lakta területen. A nyugati világban pedig egyre többen adnak hangot kritikájuknak Izrael gázai szárazföldi handműveleteivel kapcsolatban. Ahogy arról lapunk is írt: Emmanuel Macron francia elnök felszólította Izraelt, hagyják abba a csecsemők meggyilkolását.