Áramhiány miatt leállt a Gázai övezet legnagyobb kórháza

Áramhiány miatt leállt a Gázai övezet legnagyobb kórháza

Izraeli légitámadásban megsebesült emberek a gázai as-Sifa kórházban 2023. október 12-én. (MTI/AP/Ali Mahmoud)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áramhiány miatt szünetelteti a működését a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, a gázavárosi al-Sifa kórház – közölte szombaton az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma.

A közlemény szerint a kórház azért kényszerült felfüggeszteni a működését, mert elfogyott az áramtermeléshez használt összes üzemanyag. A kórházban – amelyben a közlés szerint több ezer beteg, sebesült és a harci cselekmények elől oda menekült ember tartózkodik – víz és élelem sincs, és a távközlés sem működik. Asraf al-Kidra, a minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy egy újszülött életét vesztette a kórházban, miután leálltak az inkubátorok a gyerekek intenzív osztályán. Később a minisztérium arra figyelmeztetett, hogy legalább 39 további újszülött élete van veszélyben az áram- és a gyógyszerhiány miatt.

A tárca azt is közölte, hogy a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését. Ezt megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Mohammed Abu Szalmíja, az al-Sifa igazgatója arról számolt be, hogy az izraeli tüzérség egész éjjel intenzíven lőtte az épületet és környékét, de más kórházak épületét is. A támadott területeken „többtucatnyi halálos és többszáz sebesült áldozat” van, de a mentők nem tudnak értük menni éppen a szüntelen támadás miatt.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott a gázai kórházakat ért legújabb támadásokról, de korábban azt közölte, hogy vadásznak a Hamász fegyvereseire, akik kórházépületekből is lőnek. A palesztin Vörös Félhold szerint péntek este izraeli mesterlövészek lőtték többször az al-Kudsz kórház épületét. 

(MTI)