Egy nagyváros, ahol a Fidesznek jó húsz éve csak csetlés-botlásra futja

Egy nagyváros, ahol a Fidesznek jó húsz éve csak csetlés-botlásra futja

Választási plakátok Szeged belvárosában, középen Botka László molinója (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Szeged 22 éve hivatalban lévő polgármestere a rend kedvéért a soron következő önkormányzati választás alkalmával is kap fideszes kihívót Fülöp László személyében, de indul a posztért egy mi hazánkos, és két börtönviselt politikus – Joób Márton és Szabó Bálint – is ringbe száll. A meccs azonban még a Fidesz-szimpatizánsok körében is lefutottnak tűnik. Választási riportunk a napfény városából.

Kezdjünk két idézettel. „Szegeden megállt az idő, alig van a helyiek számára is érzékelhető, az önkormányzathoz köthető fejlődés ebben a ciklusban, a város útjai régóta pocsék állapotúak, az utcák – néhány központi részt leszámítva – koszban állnak, a helyi szolgáltatások, a parkolás, a tömegközlekedés drága, az autós közlekedés kaotikus. A rendszerváltás óta nem volt komolyabb ipari fejlesztés sem, így csak az egyetemek jelenlétének köszönhető, hogy van némi élet a városban.” „Szeged épül-szépül, tele van fiatallal, kellemes, mediterrán hangulatú, élhető város, ahol termékeny a tudományos és kulturális légkör, és végre az ipar is fejlődésnek indult.” Ha valaki ismeretlenül érkezik Csongrád-Csanád megye központjába, néhány helyivel szóba elegyedik, valószínűleg a fenti véleményekkel – esetleg azok kombinációjával – biztosan találkozni fog. Ha pedig tesz is egy nagyobb kört az egyébként számottevő műemlékkel és zöldterülettel rendelkező Tisza-parti városban, maga is meggyőződhet róla, hogy a két, részben ellentétes vélemény egyszerre igaz.Mindezek fényében nem különösebben meglepő tehát, hogy az önkormányzati választás közeledtével is ezek a vélemények erősödnek fel a helyi közbeszédben, de annyira azért nem, hogy bárki is ölre menne igazáért. Polgármester-buktató hangulat tehát éppúgy nincs Szegeden, mint ahogy az elmúlt két évtizedben. 

Ezekről is olvashat a cikkben:
• Mi lehet a 2002 óta 60 százalék körüli eredményt elérő Botka László titka?

• Milyen eredményeket tud felmutatni?
• Hogyan próbál rendet tenni Kubatov Gábor a városi Fideszben?
• Számol-e bárki Botka bukásával?
• Kik a 2002 éve a várost vezető polgármester kihívói?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!