Rapport otthagyta a románokat

Rapport otthagyta a románokat

Rapport Richárd magyar sakknagymester (Fotó: Nemzetközi Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex információi szerint a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) hétfő délután sajtótájékoztatón mutatta be a válogatott új igazolásait: a románoktól hazatért Rapport Richárdot és a válogatottba 2019 után visszatérő, kétszeres olimpiai ezüstérmes Lékó Pétert. Idén szeptemberben pont Budapesten lesz a sportág legnagyobb nemzetközi eseménye, a sakkolimpia - ezt Magyarország a múltban a férfi kategóriában egyszer, a nőknél kétszer nyerte meg.

Rapport esete azért is különös, mert a közelmúltban megírtuk: a romániai hivatalos közlöny szerint egy kormánydöntéssel megkapta a román állampolgárságot. Később kiderült, hogy ez jogilag akkor válik teljessé, ha a sportoló leteszi az állampolgársági esküt is. A 2022 szeptembere óta román zászló alatt versenyző Rapport akkor a Telexnek azt nyilatkozta cikkünk nyomán: „ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk.”

Lapunk számtalan levelet küldött a különböző romániai hatóságoknak ez ügyben, és a válaszokól kiderült, Rapport nem bontotta ki az igazság teljes szeletét a Telexnek: az ő kérésére indították el a romániai honostíási procedúrát.

Lapunk legutóbb három napja, május 24-én kapott hivatalos választ a Román Nemzeti Sportügynökségtől, amelyben Elisabeta Lipa elnök szó szerint azt írja: „Rapport Richárd úr közjegyzői nyilatkozatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy román állampolgárságot kíván szerezni romániai lakóhely létesítésével."

Az eseményeket összerakva az látszik: Rapport elindította a román állampolgársági eljárást, erre a román hatóságok pozitívan reagáltak, de időközben a megváltozott magyar sakkvezetésnek sikerült hazacsábítania a sportolót, így ő már (esetleg még?) nem tette le az állampolgársági esküt. Erre egyébként – szintén a román hatóságok válasza szerint – egészen szeptember végéig lehetősége van, tehát elméletben még az is előfordulhat, hogy a visszatérés csak a szeptember 10. és 23. között zajló olimpiára szól.