Messze még a béke Szlovákiában

Messze még a béke Szlovákiában

Virágok a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 18-án (Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)

Egyhangúan fogadta el a szlovák parlament kedden azt a határozati javaslatot, amely elítélte a Robert Fico ellen múlt héten elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólította fel a politikai szereplőket. Mostanra ugyanis nem kétséges, hogy a szlovák miniszterelnök elleni támadást azért követte el a 71 éves Juraj Cintula, mert nem értett egyet a kormány politikájával. A közszereplők által korábban felkorbácsolt indulatok csillapításáért azonban még nagyon sokat kell tenni északi szomszédunknál.

A közösen elfogadott határozat már önmagában is nagy lépés mostanra a végletekig megosztottá vált szlovák politikai közéletben. A határozatban a pozsonyi törvényhozás felszólította az összes pártot, a médiát, a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét, és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, ehelyett a társadalmi megbékélés elősegítésére törekedjenek, és hagyjanak fel a gyűlölködő retorikával. A parlament emellett leszögezte, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, de munkájuknak a tényeken kell alapulniuk, nem a gyűlöletkeltésen. Továbbá a szlovák honatyák javasolták a kormánynak olyan biztonsági intézkedések bevezetését, amelyek megakadályozzák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni további erőszakos, politikai indíttatású támadásokat. A parlamenti többség ezúttal figyelembe vette az ellenzék módosítási javaslatait is, így a végső szövegre minden párt rá tudott bólintani. A szavazás után Zuzana Caputová államfő jelezte: a képviselők ezzel fontos lépést tettek a társadalom megnyugtatása érdekében. Hozzátette: nagyon fontos lenne, hogy ezt a példát kövesse minden közéleti szereplő, hozzájárulva ezzel a feszültség csökkentéséhez.

• Milyen gesztusokkal kívánják csillapítani az indulatokat a politikusok?
• Milyen esélyei vannak a szlovákiai társadalom megbékélésének?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!