Bukovári úr, új választás kell!

Bukovári úr, új választás kell!

Urnák Józsefvárosban az EP- és önkormányzati választáson 2024. június 14-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Két választás volt, és mindkettőt megnyertük – mondta június 9-én éjféltájt a Fidesz elnöke, a miniszterelnök. Nagy jós ő, már több hete leszögezte, Karácsony Gergelynek bukovári van. Azt is sikerült megállapítania, hogy minden megyében és Budapesten is az ő listája győzött. Ennyi talán elég is ahhoz, hogy (a Fidesz-propaganda kedves kifejezésével) helyre tegyük a kormányfő előrelátó képességét. Orbán Viktor, von und zu Bukovár annyiban kétségtelenül igazat szólt, hogy listán a Fidesz–KDNP kapta a legtöbb voksot. Van azonban sok-sok probléma ezzel a „győzelemmel”. Először is Budapest: a listás szavazatok 33,21 százalékával, 30 százalékos mandátumaránnyal (az egyharmad sincs meg!) nehéz lesz kormányzó többséget produkálni, amikor az összes többi frakció vérig lett sértve az elmúlt időkben. Ráadásul a leendő főpolgármester (akármelyikük lesz is) szintén nem ígérkezik kezes báránynak. A Fidesz Budapesten még a meccs előtt feladta – és ezt nevezi Bukovári úr győzelemnek.

Vidéken győzött a Fidesz, a megyék közül csak Bács-Kiskunban nincs többsége – ezzel azonban az a bibi, hogy éppen a Fidesz nullázta le a megyei hatásköröket, ez szimplán a megélhetésről szól, érdemi cselekedetek nélkül. Az eredményeket érdemes összevetni az adott megyében született EP-szavazási eredményekkel: pontosan kiolvasható belőle, hogy a Tisza Párt most június 9-én tönkreverte az ellenzéket! Ugyanis a Tisza sehol sem indult a megyei versenyben, viszont mindenütt szerepelt az EP-listán. Így a két szavazás üzenete egyértelmű: a megyei listákon az ellenzéki szavazók második kedvezményezettjeinek a népszerűsége látszik. A Fidesz a megyei jogú városokat 15:10-re megnyerte (Békéscsaba valójában fideszes), de Budapesten végül el sem indult abban bízva, hogy az egyik győztest majd be tudja kebelezni, ám ő (Vitézy Dávid) nem váltotta be az orbáni jóslatot. Miért veszített Bukovári úr?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!