Ilyen volt az elnöki beiktatás a nagy testvér árnyékában

Ilyen volt az elnöki beiktatás a nagy testvér árnyékában

Laj Cseng-tö beiktatásán 2024. május 20-án (Fotó: Tajvani Elnöki Hivatal)

Breaktánc, hiphop és rap (az egyik fellépő ráadásul az első mondatban kimondta az F betűs angol szót), valamint kemény rockot játszó zenekar – mindez nem egy fesztivál, hanem egy elnöki beiktatás programján volt hétfőn Tajvanban. Volna mit tanulniuk a mi karót nyelt politikusainknak, pedig itt sem (csakúgy, mint az ázsiai országok többségében) mennek a szomszédba egy kis hagyománytiszteletért és formalitásért.

Ráadásul Tajvan szigete állandó fenyegetettségben él a szomszéd nagy testvér Kína által – amikor a beiktatás előtti napon hatalmas zajjal elhúzott Tajpej belvárosa fölött öt katonai vadászgép, a szálloda ablakához rohanva azt néztem, beindul-e a légvédelem. Ám az ágyúk és a szirénák hallgattak, így megnyugodtam: nem a vörös hadsereg látogatott ide kéretlenül, hanem a másnapi parádéra gyakorlatozott a helyi légierő.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kína, Tajvan, Laj Cseng-tö