Ott voltunk, amikor beiktatták az új tajvani elnököt (videóval)

Ott voltunk, amikor beiktatták az új tajvani elnököt (videóval)

Az új tajvani elnök, Laj Cseng-tö a beiktatásán 2024. május 20-án (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Kína folyamatosan fokozza a nyomást Tajvanon, magyar idő szerint hétfő hajnali három órakor jelentősebb provokáció nélkül lezajlott az új tajvani elnök, Laj Cseng-tö beiktatása. A ceremónián – 25 külföldi újságíróval egyetemben, de egyetlen magyarként – a Magyar Hang munkatársaként én is részt vehettem.

Az idei választási szuperév első nagy nemzetközi figyelemmel kísért voksolását már január első felében megtartották: a Tajvan sziget szuverenitásáért kiálló jelölt nyert. A szegény bányászcsaládban született, fizioterapeuta orvosi diplomát szerzett Laj Cseng-töt a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) színeiben választották meg elnöknek úgy, hogy előtte a szintén DPP-s színekben két ciklusra is megválasztott Caj Jing-ven alelnöke volt. Az ország történelmében eddig példátlan módon a harmadik ciklus óta ugyanaz a párt adja az elnököt.

A mostani beiktatási ceremóniának egyik megható mozzanata volt, amikor a leköszönő elnök asszony a több mint húsz ezer helyi néző vastapsa mellett könnyezve elhagyta az elnöki palotát. Caj történelmi tettet hajtott végre: ő az első nő, akit választások útját lett egy ázsiai ország vezetője.

A leköszönő külügyminiszter, valamint az új elnök és Hsziao alelnök (aki egy tajvani teológus és egy amerikai zenetanárnő házasságából született) fogadást tartottak a külföldi vendégeknek a beiktatást megelőző este, ahol Laj arról beszélt: folytatja az elődje által megkezdett utat, és kiállt a sziget szuverenitása mellett.

Az új vezetőknek nem lesz könnyű dolguk, mert a választások eredménye alapján a jüanban (ez a helyi parlament neve) kisebbségben van a DPP, és ez annyira parázs vitákhoz vezet, hogy pár napja dulakodás is volt az ülésteremben. A Tajpej Times vasárnapi száma beszámolt arról is, hogy az ellenzéki jobboldali Kuomintanghoz tartozó parlamenti alelnök ellátogatott Taiping szigetére, ahol egy képeslapot adott fel a megválasztott elnök címére azt szorgalmazva, hogy a politikus védje meg a Kína által bekebelezni kívánt kis szigetet.

Laj Cseng-tö a beiktatási beszédében egy demokratikus, békés és virágzó Tajvan mellett tett hitet, és megköszönte az ország választópolgárainak, hogy nem hagyták magukat befolyásolni a külső erők által. – A béke megfizethetetlen, és egy a háborúnak nincsenek győztesei – mondta. Hozzátette: Kína katonai akciói és a „szürke zónás” taktikái és kényszerítései a legnagyobb stratégiai kihívást jelentik a globális békének és stabilitásnak.

Címkék: Kína, Tajvan, Laj Cseng-tö