Svéd járványügyi vezető: A mi módszerünk bevált

Svéd járványügyi vezető: A mi módszerünk bevált

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl vagyunk a járvány tetőpontján, és kevés dolgot csinálnék máshogy – jelentette ki a CNBC szerint a svédek járványügyi vezetője, Anders Tegnell. Az ország azon kevesek között volt világszerte, akik a szigorú kijárási korlátozások elkerülése mellett döntöttek. Emiatt számos kritika is érte Svédországot, és többen attól tartottak, hogy egy idő után tízezres halálozási szám jöhet így a skandináv országban. Nem így történt, az elhunytak száma egy ideje folyamatosan csökken náluk is, ahogy a kórházba bekerülteké szintén.

Fontos leszögezni, hogy emellett persze a svédek sem „engedték el” a járványt, csökkent a találkozások száma, ahogy rendezvényeket is csak kevesebb emberrel tartottak meg. De az állam a lakók önkorlátozásában bízott, és nem a szigorú szabályok rájuk kényszerítésében.

Tegnell szerint most egyébként senki nem lehet biztos semmiféle stratégiában, hiszen olyasmit csinálnak, mint soha korábban. Így természetesen nemcsak a svéd járványkezelés vizsgázik, hanem az összes többi is, és más államok módszerei is könnyedén megbukhatnak.

Működik-e a lazább korlátozásokra építő svéd modell? | Magyar Hang

A svéd modellről már sokat írtak, ők ugyanis - más európai országokkal összehasonlítva - viszonylag lazán kezelik a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat. Kevésbé szigorúak az egyes járványügyi intézkedések, az éttermek, a bárok és a határok nyitva állnak, a 16 év alattiak iskolába járnak, sportolnak és munkába is mennek az emberek.

A járványügyi vezető szerint egyértelműen túl vannak a csúcson, és úgy tűnik, működött a receptjük, az egészségügyi rendszer sem terhelődött túl. Az extra kórházi ágyak továbbra is rendelkezésre állnak, és mindenki hozzájuthatott a számára szükséges kezeléshez, nemcsak a koronavírus-fertőzöttek, hanem más betegek is. Tegnell szerint bebizonyosodott, hogy nyitva lehet tartani az iskolákat, és ez nem fog a járvány berobbanásával járni. Kritikus csak annak kapcsán volt a járványügyi vezető, hogy Svédország idősotthonaiban is elterjedt a járvány, ezekben az intézményekben sokan meg is haltak.

Csütörtökig Svédországban 23 918 esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 2941 volt, ennek viszont több mint a fele idősotthonokhoz kötődik. Arra a kérdésre, hogy ezt a modellt követné-e a jövőben is Svédország, Tegnell igennel felelt.