Szijjártó Péter Minszkben hirdette a békét

Szijjártó Péter Minszkben hirdette a békét

Sziijjártó Péter és Szjarhej Alejnyikkel belarusz külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most a legfontosabb feladat az emberéletek megmentése, ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, és meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, ezek nélkül ugyanis nem lesz béke Ukrajnában – erről beszélt Szijjártó Péter hétfőn Minszkben. A külügyminiszter előre jelezte: tudja, hogy belarusz útja miatt támadások fogják érni.

Folyamatosan növekszik a szomszédos országban dúló fegyveres konfliktus áldozatainak száma, egyre többen kényszerülnek menekülni, egyre több a szétszakított család – erről beszélt Szijjártó Péter, miután belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel tárgyalt. – Az emberek életét pedig csak úgy lehet megmenteni, ha ez a háború véget ér – fogalmazott, hozzátéve, hogy a tárgyaláson is többször jelezte, „mi, magyarok a béke pártján állunk”. – Erre kértem belarusz kollégámat is, miniszter urat, hogy Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen – közölte.

A külügyminiszter már jelezte azt is, „nyilvánvalóan tudjuk, hogy milyen nemzetközi kontextusban vagyunk”. Vagyis tudja, hogy támadni fogják. – Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollegámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani – fogalmazott, azzal érvelve, hogy a kommunikációs csatornák bezárásával feladjuk a béke reményét.

A miniszter ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyre erősebb a háborús retorika, és ismét felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a háború elhúzódásának vagy eszkalációjának kockázatával járó döntések és nyilatkozatok helyett fókuszáljanak a béketeremtésre. – Lehet, hogy néhány száz vagy ezer kilométerrel vagy egy óceánnal odébb nem tűnik annyira súlyosnak a helyzet. De mi, magyarok a háború szomszédságában élve teljes mértékben tisztában vagyunk ennek a háborúnak a pusztító hatásával – mondta. Felidézte, hogy Magyarország és Belarusz is felajánlotta saját területét és kapacitásait a felek közötti béketárgyalások céljára. Szavai szerint ugyanakkor mindegy is, hogy ezekre hol kerül sor, csak kerüljön rájuk sor, ugyanis kommunikáció és diplomácia nélkül nem lesz vége a háborúnak.

Szijjártó Péter végül jelezte, hogy az együttműködés fejlesztéséről is tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken, például a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban, amely ágazatokban már most is jelentős a magyar export.

(MTI)