Tovább bővült a „külföldi ügynök” orosz lapok listája

Tovább bővült a „külföldi ügynök” orosz lapok listája

Vlagyimir Putyin gombászott is szabadsága alatt (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz hatalom rendszeresen nyilvánít külföldi ügynöknek független sajtóorgánumokat, hogy ezzel igyekezzen őket elhallgattatni. Az igazságügyi minisztérium pénteken két újabb médiummal, a Roszbalt híroldallal és a Republic elemzőportállal szemben alkalmazta ezt a módszert, írja a 444.

A Republic főszerkesztője a Telegramon tagadta a vádakat, hiszen nem is kapnak külföldi támogatást, csak az olvasók tartják el őket. A Roszbalt főszerkesztője ugyanezt nyilatkozta. Ők fellebbezni fognak, mivel sem külföldi támogatást nem kapnak, sem kettős állampolgárok nincsenek a munkatársaik között.

Jelenleg 90 közül van az idegen ügynöknek nyilvánított szervezetek és személyek száma Oroszországban. Amelyik lap ebbe a kategóriába esik, annak részletesen be kell számolnia működéséről, vezetőiről, pénzügyi helyzetéről a hatóságoknak, és mintegy stigmaként, e megjelölést szerepeltetnie kell az oldalain. 

Putyin elnök egyelőre nem vetette fel a listára a friss Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov újságírót és lapját, a Novaja Gazettát, de üzent neki, hogy ne érezze magát ettől védettnek.