Trump elhalasztotta a G7-csúcsot, és meghívott még négy országot

Trump elhalasztotta a G7-csúcsot, és meghívott még négy országot

Donald Trump és Hszi Csinping a 2019. évi G20-találkozón Oszakában, 2019. június 29-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az az érzésem, hogy a G7-es csoport összetétele nem érzékelteti híven a világban zajló változásokat” – mondta  újságíróknak Donald Trump szombat este. A gazdaságilag legfejlettebb országok csoportjának (G7) tagja a Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán. Az amerikai elnök szerint azonban a szerveződés a mai formájában már „nagyon idejétmúlt”, ezért a következő csúcsértekezletre, amelyet az őszre tervez, szeretné meghívni Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is. Kínát nem említette, amellyel az utóbbi időben jelentősen romlott Washington viszonya.

Az idei csúcstalálkozóra az Egyesült Államokban került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt, majd telekonferencia formájában rendezték volna meg – írja az MTI. Néhány nappal ezelőtt Trump felvetette, hogy a találkozót immár akár személyes részvétellel is meg lehetne tartani a Washington melletti, marylandi Camp Davidben, a mindenkori amerikai elnökök hétvégi rezidenciáján.

Trump telefonon egyeztetett erről Boris Johnson brit és Emmanuel Macron francia államfővel, továbbá Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, akik mindhárman jelezték készségüket a részvételre. Angela Merkel német kancellár hivatala azonban a járványveszélyre hivatkozva elhárította a meghívást, a francia elnök pedig azt mondta, hogy csakis akkor érdemes megtartani a találkozót, ha azon mindenki részt vesz.

Alyssa Farah, a Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős igazgatója úgy fogalmazott: Trump az Egyesült Államok néhány hagyományos szövetségesével akarja bővíteni a résztvevők körét, és néhány olyan országgal is, amely a leginkább megszenvedte a koronavírus-járványt. Farah szerint a csúcstalálkozón az elnök szeretné megvitatni a Kína jövőjére vonatkozó kérdéseket is.