Tűzoltórepülőket küldenek az Amazonashoz

Tűzoltórepülőket küldenek az Amazonashoz

Az EU Copernicus-program műholdfelvétele a bolíviai és brazíliai erdőtüzekről. A program célja a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelés

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonkét millió dollárt adnak a legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport tagjai az Amazonas-medencében lévő erdőtüzek megfékezésére. Ez főként logisztikai támogatást jelent, magyarán repülőgépeket adnak az oltáshoz – Emmanuel Macron arról beszélt, pár órán belül bejelenti a francia hadsereg részvételét a térségben. Minderről a biarritzi G7-csúcstalálkozón volt szó, ahol a házigazda franciák mellett Kanada, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült államok vezetői tanácskoznak.

A megbeszélésen szó volt az Amazonas-medencéjének újraerdősítéséről is – ezen Donald Trump nem vett részt, mert éppen kétoldalú találkozója volt. Macron szerint az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést.

Vasárnap óta a egyébként a brazil hadsereg is részt vesz az oltásban – Brazília egyébként nem tagja a G7-nek. Bolsanaro elnököt korábban sokan kritizálták, hogy tulajdonképpen támogatja az erődkivágásokat.

Az elmúlt napokban egyébként közel 80 ezer tüzet regisztráltak a dél-amerikai országban. Súlyos a helyzet Bolíviában is, a helyi elnök azt szeretné, ha a G7-vezetők személyesen mennének el meggyőződni a károk nagyságáról.

Klímaváltozás: „aki húzza az időt, az magának és a saját gyermekeinek is árt" | Magyar Hang

Hitelből élünk, amit soha nem fogunk tudni visszafizetni, a jövőnk tartalékait használjuk fel – mondják a Fridays for Future hazai fő szervezői. Interjú!

Közben azt is kiderült, hogy Kolumbia egy regionális egyezményt sürget az ENSZ-nél az Amazonas erdőségeinek megmentésére. Erről legkorábban a szeptemberi közgyűlésen tárgyalhatnak New Yorkban. Az Amazonas-esőerdő egyébként több országot ügye: Brazília, Bolívia és Kolumbia mellett Venezuela, Ecuador, Guyana, Francai Guyana és Suriname is érintett, de mivel sokan a föld tüdejének nevezik, globális hatásai vannak, ha csökken a területe.