Azonnali: Áder Jánost nem látják szívesen Lengyelországban

Azonnali: Áder Jánost nem látják szívesen Lengyelországban

Áder János televíziós beszéde 2020. április 10-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder Jánost várták volna március 23-ra a lengyelországi Bochnia városába a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, de a magyar köztársasági elnök nem utazik, törölték a programot – értesült az Azonnali.hu.

IV. Béla leánya, Szent Kinga szobrát avatta volna fel március 23-án a dél-lengyelországi Bochnia városában közösen Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, valamint a két vezető házastársa, Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda, de a szervezők törölték a programot – értesült több egymástól független forrásból az Azonnali.hu.

A portál szerint úgy áll jelenleg a helyzet, hogy Áder János egyáltalán nem utazik ki Lengyelországba a jeles nap alkalmából. Legalábbis – mint megtudták – péntek délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) részéről nem érkezett meg a lengyel félhez az engedélykérelem arra, hogy Áder János fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt. Ez ugyan formaság, de szükséges.

Más forrásból úgy értesültek, hogy hivatalosan „elhalasztják” a háború miatt a programot, de az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájável mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen. 

Mint arról korábban írtunk, Orbán különutas háborús politikája miatt rosszabbodó lengyel-magyar viszony jöhet. Legutóbb Mitrovits Miklós polonista a 24.hu-nak nyilatkozott arról, Magyarország nem hajlandó tudomásul venni, amit a lengyelek már látnak: Oroszország kész nyugat felé terjeszkedni. 

Artur Balázs, Magyarország nemrég lemondott tiszteletbeli lengyelországi konzulja pedig a Válasz Online-nak adott interjút .Amikor Oroszország rárontott a független Ukrajnára, teljesen más helyzettel kellett szembesülnünk – egy olyan helyzettel, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. (…) Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg” – mondta. 

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja a háborúról!