Újabb földrengés volt, ezúttal Horvátországban

Újabb földrengés volt, ezúttal Horvátországban

Földrengés volt Horvátországban (Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét csütörtökön, a rengés epicentruma Krk szigetének környékén volt – írta a horvát Index.hr portálra hivatkozva a Telex. Károkról nincs hír, de több városban is arról számoltak be szemtanúk, hogy hosszan tartott, és beleremegtek az ablakok. A földmozgást Zágrábban is lehetett érezni.

Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium 4,9-esnek mérte a rengést, ami magyar idő szerint 10:48-kor pattant ki.

A hét elején Romániában volt egy 5,2-es, majd egy 5,7-es erősségű földrengés, ezeket több mint százhatvan utórengés követte. A Telex felidézte, hogy 2020 végén egy, a horvátországi Petrinjában kipattant földrengést Magyarországon is érezni lehetett. Ezt az afrikai lemez préselő hatása okozta, és jellemzően az Észak-Olaszország–Horvátország-vonalon tud földrengést okozni pár évtizedenként.

Törökországot és Szíriát február 6-án rázta meg egy 7,8-as erősségű földrengés, ebben több tízezren veszítették életüket.