Ukrajna lakosságának már közel negyede elhagyta otthonát

Ukrajna lakosságának már közel negyede elhagyta otthonát

A háború elől menekülő emberek a barabási művelődési házban kialakított segítségponton 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ migrációs szervezetének pénteki jelentése szerint Ukrajnában mintegy 6,5 millió ember kényszerült belső migrációra, azaz bár továbbra is hazájában tartózkodik, lakhelyét el kellett hagynia. További 3,2 millió ember elmenekült az országból. 

Ukrajna teljes lakossága eredetileg 44 millió fő, így a február 24-én megindult orosz támadás óta az ország lakosainak közel negyede el kellett, hogy hagyja otthonát. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organisation for Migration, IOM) becslése szerint az Ukrajnából az elmúlt hetekben elmenekültek száma közelít a szíriai menekültek számához. Szíriában a háború kitörése, vagyis 2011 óta mintegy 13 millió ember kényszerült lakhelye elhagyására, az ország más részeire vagy külföldre menekültek.

AZ ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a humanitárius helyzet Ukrajnában riasztó méretekben romlik. Becslésük szerint hasonló háború sújtotta övezetekben jelenleg is körülbelül 12 millió ember élhet, akik a nagy biztonsági kockázatok miatt nem tudnak elmenekülni, például azért mert közelükben utakat, hidakat romboltak le vagy nincs egyszerűen információjuk arról, hol találhatnának biztonságos szállást.