Ukrajna mégis csatlakozna a NATO-hoz

Ukrajna mégis csatlakozna a NATO-hoz

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben, 2022. április 7-én (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán kormány nem mondott le arról, hogy az orosz agresszió által sújtott ország a jövőben csatlakozzon az Észak-atlanti Szövetséghez – közölte a 444.hu a Gazeta.ru szemléjére hivatkozva. Eszerint Dmitro Kuleba külügyminiszter az RFI rádiócsatornának azt mondta, a célkitűzés rögzítve van az ukrán alkotmányban, és ezen a téren semmilyen változás nem történt. – A csatlakozáshoz azonban a mi törekvésünk önmagában nem elegendő. Ehhez az is kell, hogy maga a szövetség is akarja ezt – fogalmazott a külügyminiszter. Az Európai Unió Kuleba szerint történelmi döntést hozott, amikor tagjelölti státuszt biztosított Ukrajnának, ám „a NATO a háború kezdete óta semmilyen lépést nem tett az integrációnk érdekében”.

Mint a 444 felidézi, február 24. után az ukrán kormány és személyesen a külügyminiszter több alkalommal bírálta a szövetséget, kezdetben a hiába követelt légtérzár ügyében, majd rendszeresen a fegyverszállítások üteme, illetve némely esetekben a nem egyértelmű állásfoglalások miatt. Ugyanakkor az azóta leállított orosz–ukrán tárgyalások idején az ukrán fél jelezte, a béke érdekében hajlandó lenne vállalni a semlegességet.

A most zajló madridi NATO-csúcson a tervek szerint felszólal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki várhatóan bővebben is kifejti a fentiekkel kapcsolatos hivatalos álláspontot.