Ukrajna: tömegével menekülnek nyugat felé az emberek

Ukrajna: tömegével menekülnek nyugat felé az emberek

Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én (MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kárpátalján megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át. A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel, mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot.

A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Az ukrán–szlovák határ közvetlen szomszédságában található Ungváron a több kilométer hosszú gépkocsisor vége a városközpontba vezető utcán ér véget. A közösségi oldalakra feltöltött videók és fotók alapján beazonosítható rendszámok arra utalnak, hogy Ukrajna más megyéiből érkező utazók is kilépésre várnak. Sokan jelezték azt is, hogy nem minden kereskedelmi egységben, benzinkútnál, jegypénztárban lehet bankkártyával fizetni, kizárólag készpénzt fogadnak el. Az ungvári vérellátó központ önkéntes véradásra szólította fel a lakosságot a készletek feltöltése céljából.

Kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen – közölte a magyar rendőrség határinformációs oldala csütörtök délelőtt. A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába. A tiszabecs-tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónya-haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabás-mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon – írták.

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé – jelentette az M1 helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról. A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik „katonakötelesek”, mert félnek a mozgósítástól – mondta.

Hozzátette: a benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent meg lehet kapni – jelezte. A tudósító információi szerint a reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

„A gazdasági migráció miatt többségében már idősebbek vannak itt, illetve azok, akik valamiért nem is tartalékosok. Akik még vannak, azok a következő napokban valószínűleg megpróbálják elhagyni az országot. Nem tudjuk, mekkora lehet a számuk, de mivel a mostani hibrid hadviselés fontos része a dezinformálás is, tehát a félelemkeltés és pánikpropaganda, ezért mi mindenkit arra intünk, hogy csak hivatalos forrásból tájékozódjék és őrizze meg a nyugalmát” – mondta Zubanics László, az egyik nagy kárpátaljai magyar szervezet, az UMDSZ elnöke a Szabad Európának.

Menekülnek Kijevből

Hajnal óta menekülnek az ukrán fővárosból a lakosok, amióta az orosz légierő támadást indított ukrán katonai célpontok ellen. Kijevi beszámolók szerint a metró mostanra megtelt bőröndökkel felpakolt utasokkal, de autókkal és buszokkal is egyre többen igyekeznek elhagyni a fővárost. Mindennek eredményeként óriási dugók alakultak ki Kijev nyugat felé vezető útjain.

Ugyancsak pánik uralkodik a lakosság körében a Donyec-medencének azon a részein is, amelyeket még az ukrán erők tartanak ellenőrzésük alatt. A BBC tudósítója szerint a pénzautomatáknál és a bankautomatáknál hosszú sorok állnak.

Mindeközben az ukrán hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthon, kövessék a híradásokat és hajtsák végre az utasításokat, amelyeket javasolnak számukra.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.