„Kutyástul, macskástul indulunk Magyarországra”

„Kutyástul, macskástul indulunk Magyarországra”

Járművek várakoznak üzemanyagra egy benzinkúton a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katonák és rendőrök már szerdán együtt igazoltattak az ukrán–magyar határ menti falvak közelében – értesült a helyszínről a Magyar Hang. Forrásaink arról is beszámoltak, hogy a határátkelőknél, ha enyhén is, de megerősödött a Kárpátaljáról hazánk felé irányuló, bejövő forgalom. A Magyarország keleti csücskében fekvő beregi térségben élő kapcsolatainkat annak kapcsán kerestük, hogy csütörtök hajnalban Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen.

– Nálunk még nincs jele annak, hogy a szomszédban kitört a háború – mondta egy vásárosnaményi nyilatkozónk, majd hozzátette: Kijevben élő barátaik reggel sírva hívták fel, hogy nagyon félnek és hogy „kutyástul, macskástul” megindulnak Magyarország felé. Forrásunknak azt mesélték, hogy az ukrán főváros benzinkútjain nagyon megnőtt a forgalom és hogy Magyarország mellett sokan Lengyelország, vagy Románia felé veszik az irányt.

Nagy a pánik Kárpátalján – számolt be egy forrásunk, aki szerint különösen a fiatalok körében nagy a mozgolódás: a hadköteles korban lévők jönnek át a határon, vagy tervezik az utazást, ha behívót kapnak. Nyilatkozónk beszámolója szerint sorok alakultak ki a covid tesztközpontban is, az üzletekben felvásárlási láz indult, valamint a kárpátaljai régióban lerohanták a benzinkutakat is. Sokan engedélykérés nélkül hazamentek a munkából és az iskolából. Tartanak attól is, hogy a Munkácson lévő katonai repülőtér miatt bomba csapódhat be akár még a magyarlakta részeken is.

Nyírbátor felett pedig – ahol menekültügyi őrzött befogadó központ működik – helikopterekről számoltak be lapunknak helybeliek.

– Óriási a bizonytalanság és a félelem Kárpátalja térségében, pánikhelyzet alakult ki – tudta meg a Magyar Hang a Kárpáthír szerkesztőségétől. Névtelenségét kérő forrásunk azt írta, hogy „sokan menekülnek, telítettek a közúti határátkelők, az emberek már nem férnek fel a vonatra a Csap-Záhony határátkelőben. Családok kisgyerekekkel várnak arra, hogy át tudjanak jutni”.

A hírportál szerint eközben Ukrajna távolabbi térségeiből is megindult egy kisebb menekülthullám Kárpátalja felé. A kényszersorozás, azaz a hadra fogható férfiak kötelező behívása még nem történt meg, csak beszélnek róla. – Egyelőre a határőrség kiengedi a katonaköteles férfiakat, de nem tudják, meddig lesz így – hivatkozik a Kárpáthír egy határőr forrás beszámolójára.

A káoszt csak növeli, hogy a terhelés és az orosz támadások hatására a mobilhálózatok akadoznak, az internetkapcsolat is bizonytalanná vált.

A Kárpáthír beszámolója azért is drámai, mert napokkal ezelőtt még arról írtak lapunk kérdésére, hogy a térségben élők leginkább az ukrán hrivnya gyengülése miatt aggódnak, a háború lehetőségét nem veszik igazán komolyan; 2014 óta ugyanis hozzászoktak a hasonló fenyegetésekhez.

Kárpátalján eközben megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét. Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok kígyóznak a határátkelők mellett található benzinkutaknál is. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

A Magyar Honvédség jelenleg 600 ezer, Ukrajna felől érkező menekülttel számol és megkezdték a katonai egységek kitelepítését az ukrán-magyar határ  mentén.  Arról azonban még nem számoltak be, hogy ezt a tömeget hogyan tudják majd emberhez méltó körülmények között elhelyezni. Lapunk friss lapszámában részletesen foglalkozunk vele, hogy a magyar menekültügyi ellátó rendszer mennyire felkészült a helyzet kezelésére.

A háborúról percről percre tudósításunkat itt olvashatja.