Vajon ki húzza tovább: Liz Truss a brit kormány élén vagy egy saláta?

Vajon ki húzza tovább: Liz Truss a brit kormány élén vagy egy saláta?

A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befolyásos brit konzervatív párti politikusok már a jövő hét elején Liz Truss kormányfő gyors eltávolításáról tartanak majd egyeztetést – állítja a The Guardian. A tory parlamenti képviselők „mentőakcióként” hivatkoznak a találkozóra, és napokon belül szeretnék elérni a szinte minden területen megbukó kormányfő lemondását. 

Truss néhány hetes uralkodásának legutóbbi megalázó momentuma az volt, hogy pénteken fel kellett menteni tisztségéből Kwasi Kwarteng eddigi pénzügyminisztert.  

Kwarteng menesztésének közvetlen előzménye, hogy a volt pénzügyminiszter nemrégiben hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett, a font jelentősen leértékelődött, a kötvényekből is áramlott ki a tőke. 

Már az IMF is bírálta Nagy-Britannia minibüdzséjét, sőt Joe Biden amerikai elnök is kritikát fogalmazott meg Liz Truss brit miniszterelnök gazdaságpolitikai elképzelése kapcsán. Fagylaltvásárlás közben Oregonban így nyilatkozott újságíróknak: „Nem én voltam az egyetlen, aki úgy gondolta, hogy ez egy hiba volt.” Biden elkezdte bővebben kifejteni, hogy miért nem ért egyet a magas jövedelműek adócsökkentéséről a jelenlegi helyzetben, de a Reuters tudósítása szerint a mondatot félbe hagyta, és úgy fejezte be, hogy Nagy-Britannia dolga megítélni ezt, nem az övé – írja a Portfolió.

Mindezek után több konzervatív politikus, név nélkül, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a jelenlegi brit miniszterelnök belebukott az adópolitikájába, mellyel magára haragította a saját pártját és támogatóit. Ezen feltehetően az sem segít, hogy Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki új pénzügyminiszterré Liz Truss.

A toryk már elkezdték keresni annak a lehetőségét, miként és kivel lehetne leváltatni Trusst. Tulajdonképpen már csak az a kérdés, mikor távolítják el a politikust a kormány éléről, a bulvársajtó pedig annyira felbuzdult ezen, hogy Truss 38 napos kormányfőségét egy saláta boltbeli élettartalmához hasonlították.

Jelenleg élő közvetítésben lehet szurkolni azért, hogy melyikük bírja tovább, a közvetítés ezen a linken követhető: