Alig több mint egy hónap után felmentették tisztségéből a brit pénzügyminisztert

Alig több mint egy hónap után felmentették tisztségéből a brit pénzügyminisztert

Kwasi Kwarteng a brit kormány által közreadott képen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 38 nap után felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng eddigi pénzügyminisztert pénteken Liz Truss brit miniszterelnök.

Kwarteng maga erősítette meg péntek délután a nem sokkal korábban kiszivárgott hírt. A kormányfőhöz írt, és Twitteren közzétett levelében felidézi, hogy Truss kérte a távozásra, és ő a kérést elfogadta.

Kwarteng menesztésének közvetlen előzménye, hogy a volt pénzügyminiszter nemrégiben hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követte.

A politikus 38 napos regnálásánál rövidebb ideig csak Ian Macleod szolgált ugyanezen a poszton: ő 1970-ben, kinevezése után 30 nappal szívinfarktusban elhunyt.

Délutánra egyébként már meg is lett Kwarteng utódja: Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki pénzügyminiszterré Liz Truss.