Veszélyben az ukrán ellentámadás eredményei?

Veszélyben az ukrán ellentámadás eredményei?

Ukrán katona egy páncéltörő rakétát tart egy lőállásban a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellentámadásba mentek át múlt héten az orosz erők az ukrajnai déli fronton azon a ponton, ahol az ukránok néhány hete átütötték az orosz védelem első vonalát. Habár Moszkva kísérlete végül kudarccal zárult, a támadás rámutatott, hogy a délen előnyomuló ukrán hadsereg óriási veszélybe kerülhet, ha oldalba támadják őket az orosz erők. Ezért az ukránok most megpróbálják kiszélesíteni a Tokmak felé vezető folyosót, hogy elkerüljék a bekerítést – ami a déli ellentámadás teljes kudarcát jelentené.

Az Orihivtól délre eső területek persze már eddig is rendkívüli erőfeszítéseket igényeltek az ukránokról. Emlékezetes: június elején kezdték támadni ezt a területet abból a célból, hogy feltérképezzék az ún. Szurovikin-vonal (így hívják az oroszok a déli védelmi vonalat, amit tél óta építettek ki) gyenge pontjait. Habár az ukrán erők akkor több, a nyugati országok által küldött modern páncélost is elveszítettek, a kijevi vezetés úgy ítélte meg, hogy itt van a legnagyobb esélyük arra, hogy áttörjék a három, sőt olykor 4 védelmi vonallal megerősített orosz állásokat. A cél ismert: Tokmak, majd Melitopol visszafoglalásával elérni az Azovi-tengert, amivel az ukránok elvágnák az oroszok szárazföldi összeköttetését a Krím-félszigettől. Így július végén óriási ellentámadást indítottak az ukránok Robotine falu mellett, amiben ugyan ismét jelentős ember- és eszközveszteséget szenvedett a 47. ukrán dandár, a települést végül sikerült elfoglalniuk. Akkor az ukránok azzal számoltak, hogy ezzel lényegesen meggyengítették a védelmi vonalat, hiszen az oroszok éppen az első védelmi vonal kiépítésére fordították a legtöbb időt. Válaszul azonban az oroszok oldalról, vagyis nyugatról és keletről kezdték támadni az előrenyomuló ukrán erőket, amivel – mint ahogy a háború során már többször – megnőtt a kockázata annak, hogy bekerítik az ukránokat.

A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) múlt heti elemzése rámutatott, hogy az ukránok, tartva attól, hogy az oroszok átkarolják a déli irányban beékelődő csapataikat, manőverező hadviselésre kényszerülnek most, így a nyugati és keleti irányú orosz védelmi vonalak mentén támadnak. A kulcstelepülés így most Verbove falu, amit mindenképpen el kell foglalniuk, ha déli irányban folytatni kívánják az előrenyomulást. Ha viszont az ukránok kudarcot vallanának ezeken a területeken, akkor könnyen előfordulhat, hogy veszendőbe mennek az itt elért eredmények, amelyek rengeteg ukrán katona életébe kerültek. Nehezíti az ukránok helyzetét, hogy a terepviszonyok kifejezetten az oroszoknak kedveznek, hiszen Robotine és Verbove között erősen elaknásított szántóföldek vannak, ami miatt az ukránok csak nagyon lassan tudnak előrehaladni.

Amennyiben az ukránoknak meg sikerül tartaniuk ezt a területet, sőt ki is tudják szélesíteni az orosz védelmi vonalba vert éket, akkor ugyan lehetővé válhatna a déli irányú előrenyomulás, azonban várhatóan ez sem lesz egyszerű. Túl azon, hogy az oroszok hetek óta erősítik a Tokmak előtti védelmi vonalakat, az őszi esőzések még alaposan megnehezíthetik az ukránok dolgát dél felé. Ez pedig azzal a veszéllyel járhat Kijev számára, hogy az oroszok újabb védelmi vonalakat építenek ki dél felé, amelyeknek az áttörése ismét óriási emberveszteségeket követelhet az ukránoktól. Habár a hasonló támadó akciók eddig éppen az orosz hadseregre voltak jellemzőek, az orosz média mostanában előszeretettel nevezi az ukrán támadásokat „húsrohamoknak”, utalva a hatalmas ukrán emberveszteségekre. Így ha az ukránok kímélni akarják az embertartalékaikat, mindenképpen vissza kell térniük a régi stratégiájukhoz, vagyis az ellenség utánpótlási vonalainak módszeres rombolásához, ami megint csak rengeteg időt vehet még igénybe.

Erre várhatóan most már az ukrán vezetés is felkészült, legalábbis erről beszélt Volodimir Zelenszkij a The Economistnak. Az ukrán elnök az interjúban kifejtette: ugyan nem szeretne hosszú, elhúzódó háborút vívni Oroszországgal, azonban mégis erre készülnek jelenleg. A politikus mindenesetre optimista: szerinte Dél-Ukrajnában már csak egy kicsit több nyomást kell az orosz csapatokra helyezniük ahhoz, hogy azok maguktól hagyják el a területet.