Zavargások törtek ki Minneapolisban, miután egy rendőri intézkedés során megfulladt egy fekete férfi

Zavargások törtek ki Minneapolisban, miután egy rendőri intézkedés során megfulladt egy fekete férfi

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezrek vonultak Minneapolis utcáira, és komoly összecsapások kezdődtek a minnesotai nagyvárosban, miután hétfőn egy olyan videó tűnt fel az interneten, amelyen az volt látható, hogy egy rendőri intézkedés során egy fehér rendőr hosszú percekig egy fekete férfi nyakán térdelt, aki ebbe végül belehalt.

A 46 éves George Floydhoz termékhamisítás gyanúja miatt hívták ki a rendőröket, a BBC szerint egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban. A beszámolók szerint a férfit egy autó tetején ülve találták, azt feltételezték, valamilyen szer hatása alatt áll. Floyd kezdetben ellállt a rendőri intézkedésnek, fegyer azonban nem volt nála.

– Már hátrabilincselt kézzel, arccal lefelé feküdt a földön, amikor az egyik rendőr rátérdelt a nyakára és legalább öt percen keresztül úgy maradt. Annak ellenére, hogy a férfi jó párszor elmondta neki, hogy nem kap levegőt és kérlelte, hogy hagyja abba. Csakúgy, mint az akció miatt összegyűlő járókelők. Mindez az eseményről készült, széles körben terjedő videón is látható és hallható – idézte fel az eseményeket a 444 is.

CBS News on Twitter

I CAN'T BREATHE": Video shows George Floyd, a black man that police say was a possible "forgery" suspect, pleading with Minneapolis cops for air as they press a knee into his neck. Floyd loses consciousness and later dies. Click here for the full video: https://t.co/gD3hBFhbgL https://t.co/h5SabBHR7M

A hétfő este történt eset mély felháborodást és indulatokat keltett a világhálón. A BBC beszámolója szerint a városi rendőrparancsnok, Medaria Arradondo kirúgta az ügyben érintett négy járőrt. Ennek tényét pedig a város polgármestere, Jacob Frey is megerősítette, aki szerint – mint Twitteren írta – ez volt a helyes döntés. „Amit láttam, az (intézkedés) minden szinten helytelen volt. Feketének lenni Amerikában nem lehet egyenlő a halálos ítélettel” – közölte korábban egy sajtótájékoztatón a város első embere.

A szövetségi állam szenátora, a korábban a demokrata elnökjelöltségért is harcba szálló Amy Klobuchar közleményében teljes és minden részletre kiterjedő viszgálatra szólított fel.

A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI arról tájékoztatott, hogy – a helyi vizsgállattal egyidőben, a városi rendőrfőnök kérésére – kivizsgálják az ügyet. A rendőrség korábban kiadott közleménye szerint az éttermi biztonsági őrként dolgozó 46 éves Floyd egy rendőrségi intézkedés során fellépő „orvosi incidensben” veszette életét röviddel azután, hogy a mentők kórházba szállították a helyszínről. A hivatalos intézkedési kódex szerint a minnesotai rendőrök mindaddig alkalmazhatnak térdelő leszorítást a gyanúsított nyakán, amíg azzal nem zavarják az adott személy légzését, és nem zárják el a légutakat.

A négy rendőr elbocsátása után órákkal már tömegek kezdtek gyülekezni a város több pontján, így abban az ominózus kereszteződésben, ahol az eset történt, illetve az intézkedő járőrök örse előtt. Utóbbi épületet graffitivel le is fújták. Egy menet bő három kilométert tett meg a városban vonulva – jelentette a CBS hírtelevízió.

Ryan Faircloth on Twitter

A better look at the crowd size of the Minneapolis march for #GeorgeFloyd https://t.co/u0pg0hf4bD

A már csak a koronavírus-járvány miatti maszkhordásból fakadóan a többségében az arcukat eltakaró tüntetők egyes csoportja láthatóan egyre idegesebben viselkedtek. Több videó is megjelent a Twitteren, ahol már vizespalackokat, majd pirotechnikai eszközöket kezdtek hajigálni. Volt, aki a magasba emelt egy „Black Lives matter” (A fekete életek is számítanak) feliratú transzparans, amely a feketékkel szembeni hatósági erőszak ellen, az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő, amerikai radikális jogvédő civil mozgalom nevére utalt.

A tüntetők közül többen összecsaptak a kivonuló hatóságokkal, amely könnygázzal próbálta oszlatni a feldühödött tömeget. A felvételekből az is kitűnik, hogy a brutális rendőri fellépéssel szemben nem csak a fekete közösségek vonultak az utcára, hanem minden társadalmi csoportot megmozgat az ügy.

A Star Tribune helyszínről tudósító riportere, Andy Mannix közben arról tájékozatott, hogy a hatóságok gumilövedéket is bevetettek a tüntetők oszlatására, és egy képet is feltöltött a Twitter-fiókjára, amin egy férfi mutatja a szerinte gumilövedékkel ejtett sebeit.

Tay Tay on Twitter

Currently in Minneapolis, MN. #GeorgeFloyd https://t.co/V9fJAcVHqT

A rendőri erőszak és túlkapások évek óta érzékeny pontjai az amerikai közbeszédnek. Legutóbb 2014. július 17-én New Yorkban történt egy hasonló eset, ahol a rendőrök egy Eric Garner nevű férfit tepertek le a földre és fojtó fogással próbálták „ártalmatlanítani”, aki belehalt a letartóztatási kísérletbe.

A 43 éves Garner a gyanú szerint csempészett cigarettát árult, a vele szemben alkalmazott fellépés komoly társadalmi vitát gerjeszetett. Ugyan a törvényszéki orvos szakértői vélemény szerint Garner halálát gyilkosság okozta, ám végül nem emeltek vádat az intézkedő rendőrrel szemben. Daniel Pantaleót beültették egy iróasztal mögé, több évnyi jogi huzavonát követően – az eset után több mint öt évvel – tavaly augusztus 19-én bocsátották el az állományból.