Megosztó fesztiválkedvenc és lebilincselő futballdokumentum a Román Filmhéten

Megosztó fesztiválkedvenc és lebilincselő futballdokumentum a Román Filmhéten

Jelenet az Egy lépéssel az angyalok mögött című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán fordul elő ilyen, de ez annyira rossz volt, hogy vetítés közben kijöttem a teremből – fogalmazott egy magyar újságíró a Berlinale idején a fesztivál egyik botrányfilmje, az Adina Pintilie rendezte Ne érints meg! kapcsán. Az intimitásról kialakított társadalmi felfogásainkat megkérdőjelező alkotás megosztotta már az ismerősi kört is, akadtak bőven a mű erényeit taglaló hozzászólók. Viszont azt talán Pintilie dicsérői sem látták előre, hogy az idei Arany Medvét ez az alkotás kaphatja majd. „A humortalan dokumentumfilm győzelme aláhúzza azt a vélekedést, hogy a Berlinale az unalmat és az értéktelenséget díjazza” – fogalmazott viszont a The Guardian sokat látott kritikusa, Peter Bradshaw. Az IndieWire jóval pozitívabb szerzője, David Ehrlich már úgy látta, hogy bár sokan provokációt (és félpornót) kiáltottak, a Ne érints meg!-re sokkal inkább szinte gyermeki ártatlanság jellemző. Emellett persze senki ne vigye el rá a fiait és lányait, tette hozzá.

Touch Me Not (2018) - Trailer (English Subs)

Directed by : Adina Pintilie Genre: Fiction - Runtime: 2 h 5 min French release: 31/10/2018 Production year: 2018 Together, a filmmaker and her characters venture into a personal research about intimacy. On the fluid border between reality and fiction, TOUCH ME NOT follows the emotional journeys of Laura, Tomas and Christian, offering a deeply empathic insight into their lives.

Alighanem sokan kíváncsiak ezek után a nagyon ellentétes véleményeket kiváltó műre, amit a magyar nézők először a 13. Román Filmhéten tekinthetnek meg. A november 15-én induló rendezvénysorozatot a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közösen szervezi, az öt nap alatt pedig az érdeklődők nyolc új filmet láthatnak.

Díszvendégként az a Vlad Ivanov érkezik, aki a magyar és román mozinak is állandó szereplője. Láthattuk őt a 4 hónap, 3 hét, 2 napban, a Rendészet, nyelvészetben és a Szerelmem Ana című filmben, de felbukkant a Tegnap mellett a Napszálltában is. Ivanov a filmhétre Daniel Sandu első egészestés moziját, az Egy lépéssel az angyalok mögött-et hozza el. A kritikusok által is dicsért alkotás egy ortodox szeminárium közösségében játszódik, és megkapta az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját is. Az önéletrajzi ihletésű alkotásban egy idealista kamasz kénytelen szembesülni vele, hogy hiába a nemes szándék, a közeg, amibe belecsöppen, mentes mindenfajta jóérzéstől. A román Gopo-gálán taroló film nemcsak két és fél órás játékideje miatt bizonyul súlyos néznivalónak.

One Step Behind the Seraphim (By Daniel Sandu) Trailer @RomanianFilmFestival Seattle 2018

Saturday, November 3, 4:30 PM https://arcsproject.org/film-festival#seraphim The feature tells the story of Gabriel (Stefan Iancu), a teenager who wants to be a priest and has been recently admitted to a theological seminary. Trying to fit in first, he is fast to discover a world of fear and abuse.

A rendezőnők erőteljesebben képviseltetik magukat az idei programban. A Ne érints meg! mellett bemutatják Ivana Mladenovic A Ferentari negyedi katonák című játékfilmjét, míg Ana Lungutól az Egy herceg és egy fél érkezik. Utóbbi már csak azért is érdekes lehet a magyar nézők számára, mert Téglás István és Mátray László fontos szerepeket kaptak benne. Három színházi ember, Iris, Marius és István dönt úgy, hogy ideiglenesen összeköltöznek, ám a vágyott harmóniát hamarosan felborítja László érkezése. Az önironikus alkotást még a szarajevói filmfesztiválon mutatták be.

A sporttal kapcsolatos dokumentumfilmek általában nemigen kavarják fel az állóvizet, most mégis érdemes lesz befizetni a Mindörökké futballra. A Berlini Filmfesztiválon bemutatott alkotás leginkább a futballfantáziák köré szerveződik, rendezője pedig az a Corneliu Porumboiu, aki a Volt-e vagy sem?-mel a román forradalom kérdéseit feszegette, méghozzá utánozhatatlan humorral. A Rendészet, nyelvészet mellett a három évvel ezelőtti A kincs is lebilincselő alkotás lett tőle.

A tavalyi Román Filmhét izgalmas produkciója volt a Blue Valentine-ra hajazó Szerelmem Ana, amivel együtt a címszereplő, Diana Cavallioti is Budapestre érkezett. „Romániában nehéz küzdelmeket kell folytatnunk ahhoz, hogy egy-egy nagyjátékfilm elkészüljön. A konyhaasztal körül pedig jóval egyszerűbb filmet forgatni, mint lezavarni mondjuk egy komplett autós üldözést” – mondta akkor a színésznő a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Adrian Sitaru súlyos drámája, a Fixeur szintén a 12. Román Filmhét fontos alkotása volt, míg két évvel ezelőttről Cristian Mungiu korrupciót tematizáló társadalmi látleletét, az Érettségit érdemes kiemelnünk.