Rangos olasz díjjal tüntetik ki az MTA történészét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hét szerdán a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adják át a Premio Roma 2019. évi díját, amelynek kitüntetettje ezúttal Molnár Antal történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója. 

A Premio Roma Olaszország és különösen Róma egyik fontos kulturális elismerése, 2000-ben alapította az Ostiai Kulturális Egyesület (Associazione Ostia Cultura). Az első években elsősorban a kiemelkedő olasz irodalmi alkotásokat díjazták, a később nyitottak a kulturális, tudományos és művészeti élet, illetve az újságírás felé is. 2004 óta a díj nemzetközi dimenziót is nyert, ettől az évtől kezdve a díj kuratóriuma kiválasztott egy európai vagy tengerentúli nagyvárost, amelynek az olasz kultúrával kapcsolatban álló személyisége is megkapta a díjat. 2004 óta az alábbi városokban vehették át a díjat a kulturális vagy művészeti élet arra érdemesnek ítélt képviselői: Berlin, Párizs, Miami, Athén, Bécs, Buenos Aires, Moszkva, London, Abu-Dzabi, Jeruzsálem, Stockholm,  La Valletta, Varsó és Brüsszel.

Az elmúlt években a díjat megkapta mások mellett Giuliano

Amato volt miniszterelnök; Andrea Riccardi történész, a Sant' Egidio közösség

alapítója, volt miniszter; Roberto Benigni színész, rendező; Antonio Tajani, az

Európai Parlament elnöke; Gigi d'Alessio énekes, dalszerző; Virna Lisi

színésznő; Walter Veltroni volt római polgármester; Rita Levi Montalcini Nobel-díjas

orvos, és Nino Manfredi színész, rendező. 

Molnár Antal római kutatómunkája során fedezte fel, hogy

számos kevéssé ismert és kiadatlan forrás létezik még a római magyar

templomokkal kapcsolatban. A történész három szent helynek járt utána – derült ki

a Vaticannews tavalyi interjújából. Az első a kisebb Szent István templom, a

Santo Stefano Minore, másképpen a Santo Stefano degli Ungari, mely a régi Szent

Péter bazilika déli oldala mellett állt. Ezt 1776-ban lebontották, amikor a

bazilika új sekrestyéjét felépítették, éppen a magyar templom helyén. 

A Santo Stefano Rotondo, a Szent István kerektemplom egy ötödik századi ókeresztény bazilika, amelyet 1454-ben a magyar pálosok megkaptak a pápától, és 1579-ig laktak a mellette épült kolostorban. Ekkor a Collegium Hungaricumhoz, a római Magyar Kollégiumhoz került a Santo Stefano Rotondo bazilika melletti kolostor. Ezt a magyar kollégiumot 1580-ban összevonták a német kollégiummal, és attól kezdve egészen a mai napig a római Német-Magyar Kollégium tulajdonában van. A kerektemplom történetéhez tartozik, hogy Mindszenty József bíboros volt az egyetlen magyar főpap, aki bíborosi címtemplomként használhatta a Szent István kerektemplomot.

A harmadik templom a San Paolo Primo Eremita, a remete Szent Pál-templom, mely a legkevésbé ismert a római magyar templomok közül. A Termini pályaudvar közelében áll a mai napig, noha templomként már nem működik. Elődjét a magyar pálosok építették 1669-ben azzal a céllal, hogy legyen Rómában egy központjuk és a növendékeiknek egy kolostoruk. A templomot az 1770-es években átépítették. 1870-ben (az Olasz Egység létrejöttével) a templomot elvették az egyháztól, később az olasz Higiéniai Intézet működött benne, most pedig az olasz rendőrség használja hivatalként.