Máté Gábor: Nem vetődött fel a lemondásom

Máté Gábor: Nem vetődött fel a lemondásom

Máté Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rögtön az eset után értesült Gothár Péter rendező abúzus-ügyéről Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója – mondta el a 24.hu-nak adott interjúban, amelyben önkritikusan beszélt a nagy vihart kavaró ügy kezeléséről. Emlékezetes, november 19-én a színház közleményben tudatta, hogy egyik szerződéses alkalmazottjának munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette, mert egy másik alkalmazottat zaklatott. A színház ekkor nem nevesítette Gothár Pétert, de a rendező másnap maga jelentette be, hogy ő az ügy főszereplője. Emellett azt is jelezte, hogy a történtek után elnézést kért az áldozattól, aki elfogadta azt.

Az interjú többek között azt igyekezett tisztázni, miként lehetséges, hogy az egy éve történt eset miatt csak másfél hete intézkedett a színház. Máté Gábor azt mondta, miután egy évvel ezelőtt értesült az akkor történtekről, egy-két órán belül utánajárt. – Megkerestem a sértettet, aki elmondta, hogy ő maga szeretné tisztázni Gothár Péterrel az ügyet. Ezután beszéltem Péterrel is, aki azt mondta, hogy bocsánatot kért és kapott a kollégájától. Biztos szerettem volna lenni ebben, ezért megkérdeztem az érintettől is, aki szintén megerősítette a bocsánatkérést. Kifejezte, hogy az ügy nyugvópontra jutott és nem szeretne semmilyen további lépést. Nekem ebben a helyzetben nem volt más választásom, mint tiszteletben tartani a kolleganőm döntését, aki akkor nem akart még a színház belső nyilvánossága elé sem lépni – magyarázta. Máté Gábor úgy fogalmazott, egy éve nem vetődött fel benne, hogy azonnali intézkedéseket kellene tennie, de ma már másként látja. – Sajnálom, hogy akkor nem vontam be azonnal az ügy kezelésébe az üzemi tanácsot, vagy hogy nem tettem azonnal drasztikusabb lépéseket az elkövetővel szemben. Megbántam ezt – emelte ki.

Az újságírónak arra a felvetésére, hogy miért lett hirtelen következménye az egy évvel ezelőtti abúzusnak, a direktor azt felelte, hogy a sértett az elmúlt 11 hónapban nem élt jelzéssel felé, csak most fordult a színház üzemi tanácsához. Vizsgálóbizottság alakult jogi szakértő, pszichológus, főrendező és az üzemi tanács elnökével. Kiderült az is, hogy a színház közleménye azért nem nevesítette Gothárt, mert a rendező ehhez nem járult hozzá.

Máté Gábor szerint bár jogilag szabályszerűen, emberileg vitatható módon kezelte az ügyet. Azt mondta, ma már másként csinálná. – Főleg a sérelem érintettre gyakorolt későbbi hatása miatt gondolom, hogy ez egy hibás döntés volt. Viszont akkor sem hozhattam volna az áldozatot olyan helyzetbe, hogy ki kelljen állnia, ha nem akar beszélni róla – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ügyet akár el is sumákolhatták volna, de az összes következményt vállalva úgy döntöttek, hogy megteszik a szükséges lépéseket és a nyilvánosság elé lépnek. Elmondása szerint a lemondása nem vetődött fel. Úgy érzékelte, hogy a társulat bizalma nem ingott meg irányába, hanem inkább erősödött.