Nemcsák Károly igen, az SZFE jelöltjei közül egy sem került be a színművészeti felügyelőbizottságába

Nemcsák Károly igen, az SZFE jelöltjei közül egy sem került be a színművészeti felügyelőbizottságába

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete VIII. kerületi Rákóczi út 21-ben (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma és a felügyelőbizottsága nyolc tagja közé a Nemzeti Színház és a MOL egyaránt két-két, az MNB egy embert küld, az egyetem viszont egyet sem. Bár a minisztérium kért ajánlásokat az egyetemtől a kurátorok személyére, közülük senkit nem fogadtak el – írja a 444.hu.

Az egyetem Eötvös Péter világhírű zeneszerzőt, akinek zenei központját Orbán Viktor adta át; Udvaros Dorottyát, aki Vidnyánszky társulatában játszik a Nemzetiben; vagy éppen Röhrig Géza egykori SZFE-s hallgatót ajánlotta, az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjét, akinek a kormány Kossuth-díjat adott.

A felügyelőbizottságba javasoltak közül sem fogadott el egyet sem a minisztérium. Sem Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét; sem Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját. 

A portál szerint a felügyelőbizottság tagja lett:

  • Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky vezette Teátrumi Társaság tagja, fideszes események rendszeres résztvevője;
  • Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, washingtoni nagykövete, 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója;
  • Windisch László, a második Orbán-kormányban minisztériumi főosztályvezető, 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.