Blaskó Péter is kiáll Székely Gábor mellett

Blaskó Péter is kiáll Székely Gábor mellett

Blaskó Péter (Fotó: Nemzeti Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Székely Gábornak nemhogy joga: kötelessége figyelmeztetni fiatalabb kollégáját, hogy konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása – írta Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész a Válasz Online-on megjelent írásában.

A Nemzeti Színház művésze 2008-ban Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem vette át a Kossuth-díjat. Most pedig Vidnyánszky Attilának, igazgatójának is üzent ezzel a cikkével. „Itt valami nagyon nincs rendben. Gyurcsány Ferenc földönfutóvá akarja tenni Vidnyánszky Attilát, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője eközben kommunistázza Székely Gábort, akit Bayer Zsolt egyenesen „a p*csába” küld el” – így kezdte az írását.

„Mivel színházi ember vagyok, bizonyíthatom, hogy nem a pártkongresszusi felszólalása, hanem egészen kiemelkedő tehetsége emelte Székely Gábort a színházi szakma tetejére. Rendezései és pedagógiai munkájának eredményei kivételes emberré tették a színházi szakmában. Megkerülhetetlen tekintéllyé. Most boncoljuk fel? Söpörjük félre egész életművét azok véleménye miatt, akik bevallottan nem értenek a színházhoz?” – fogalmazott írásában.

Feltette a költői kérdést, hogy a változtatásokról, az elképzelésekről „Székely Gáborral és a többi tekintélyes színházi szakemberrel leült valaki egyetlen szót is váltani?” Majd meg is válaszolta, hogy tudomása szerint nem, ami hiba volt szerinte.

„Székellyel, Zsámbékival, Ascherrel hét éven át jártam a világot a rendezéseikben szerepelve, sikert sikerre halmozva, fesztiválról fesztiválra. Megbecsülést, elismerést szerezve a magyar színházművészetnek. Biztos vagyok benne, hogy nem lett volna terméketlen a velük való beszélgetés” – írta.

„Mi a következő lépés? Mikor szedjük elő és tesszük tönkre mindazokat, akik MSZMP-tagok voltak – nem politikusok, csak kiemelkedő magyar színházművészek” – tette fel a kérdést.