Rátóti Zoltán: Pontosan tudom, miben vagyok benne

Rátóti Zoltán: Pontosan tudom, miben vagyok benne

Rátóti Zoltán (Forrás: Nemzeti Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rátóti Zoltán, az új formában működő Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember 1-től felügyelő kuratórium tagja a Mandiner oldalán tette közzé Alföldi Róbertnek címzett nyílt levelét.

„Mielőtt meghívnálak egy baráti kávéra, hogy ne a nyilvánosság előtt üzengessünk egymásnak, szeretném leszögezni, hogy pontosan tudom, hogy »miben vagyok benne« –, hogy mit vállaltam. A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon. Azt is hidd el nekem, hogy a kuratórium egyetlen tagját sem vezérli sértettség vagy bosszúvágy. Ha ezek után is barátodnak tartasz, igyunk meg egy kávét. Tudjuk egymás telefonszámát. Üdvözlettel! Zoli” – olvasható.

Mint ismert, Alföldi Róbert Kossuth-díjas rendező nyílt levelet írt Rátóti Zoltánhoz, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjához az SZFE körüli vitában. Alföldi a levele elején megindokolja, miért őt kereste meg. „Neked írok, Téged kérdezlek, mert Téged ismerlek az SZFE alapítványi kuratóriumából, illetve azért is, mert nagyon fontos ember vagy a szakmai életemben, mondhatnám azt is, hogy szakmai barátomnak tartalak. Ami hát egy marhaság, a barátomnak tartalak, mert nagyon fontos előadásokat csináltunk együtt anno a megboldogult Budapesti Kamaraszínházban. Olyan előadásokat, amik meghatározták az életemet. Olyan előadást – A velencei kalmárt –, ahol először ismert el a szakmám rendezőnek.”

Szerinte Rátóti Zoltán „egy olyan kuratórium tagja, ami kiadott egy közleményt, amiből tisztán látszik, hogy nem értitek, hogy mi történik és hogy mi a baj”. Emlékezetes, hogy a Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium „elfogadhatatlannak és felelőtlennek” nevezte közleményében az SZFE vezetőinek lemondását, mondván magukra hagyták a hallgatókat és az intézmény munkatársait.