A művészetnek a szabadság ad levegőt – Interjú Halász Judittal

A művészetnek a szabadság ad levegőt – Interjú Halász Judittal

Halász Judit (Karanténfotó, képernyőfelvétel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudhatjuk, hogy ezek között a fiatalok között hány olyan tehetség van, aki a magyar színház és film következő nagy csillaga lehet – így fogalmazott a Magyar Hangnak adott interjújában Halász Judit a színművészetis hallgatókról, akiknek blokádját segítve ő maga is őrt állt az SZFE Vas utcai épületénél. Mint mondta, hisz benne, hogy a fiatalság olyan tehetséget hordoz magában, amelyet még nem ismerünk, de ha megismerjük, boldogok leszünk tőle. Ezért is kellene teret adni nekik.

(...)

A színésznő, énekesnő egyébként hisz benne, felül lehet emelkedni az SZFE körüli harcok által hangsúlyosabbá tett megosztottságon a színházi világban. Hiszen – szavai szerint – mindannyian ugyanazt akarják! Jó színházat, jó filmeket csinálni.

(...)

A gyermekeknek is rendszeresen koncertet adó Halász Judit az interjúban beszélt arról is, hogy a gyerekek azonnal rájönnek, ha a színpadon valaki nem őszinte. Sokkal hamarabb, mint a felnőttek. Ha valaki félvállról veszi az előadást, mert „csak” gyerekeknek játszik, akkor nagyot hibázik.

Más a mostani helyzet, mint a tavaszi karantén idején volt? Mi lesz a koncertekkel? Tervez online fellépéseket? Megváltozott a közönség, mások a mai gyerekek, mint 20-30 évvel ezelőtt? Fogékonyak még a gyerekek a dalokra? Ma is lát maga körül olyan tehetségeket, akiket „színészóriásként” emlegetnek majd évtizedek múlva? A Vígszínház elmúlt éveit a korábbi igazgató, Eszenyi Enikő körüli botrányok határozták meg. Hogyan élte meg ezt az időszakot? Július 1-jével Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója. Vele milyen a közös munka? Őrt állt a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél. Hogyan látja a hallgatók és a kuratórium küzdelmét? Az SZFE körüli harcok hangsúlyosabbá tették a színházi világ megosztottságát. Felül lehet emelkedni ezeken az ellentéteken? Lát esélyt rá, hogy megszűnik a viszály?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang november 27-én megjelent 2020/48. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/48. számban? Itt megnézheti!