Az éj leple alatt elveszni Bajor Gizi villájában

Az éj leple alatt elveszni Bajor Gizi villájában

Bajor Gizi színművésznő (balra) 1940-ben Stromfeld Aurél (egykor Pilsudski) úti villája udvarán (Fotó: Fortepan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatójának ötlete nyomán 2011-ben rendezték meg az első Színházak Éjszakáját, felbuzdulva a múzeumi változat sikerén. Idén már 31 színház csatlakozott a szeptember 22-én, szombaton zajló évadnyitó fesztiválhoz, amelyen kulisszatitkok tárulnak fel, be lehet lesni a legújabb bemutatók próbafolyamatába, de akár villámrandira is el lehet menni néhány színésszel. A programok látogatásához csupán egyetlen karszalagra van szükség.

A Katona József Színházban a rendszerváltáshoz fűződő történeteken keresztül értelmezik a mai magyar társadalom működését, a Trafóban eredeti ügynöki jelentések segítségével nyújtanak betekintést az egykori állambiztonsági szolgálat működésébe, az állampolgári megfigyeltség intim és hétköznapi részleteibe. Az Örkény Színház Köz-játék címmel felnőtteknek kínál színházi játékokat, a Radnótiban pedig a nézők által a regisztrációkor megadott mondatokból egy számítógép ír darabot, amelyet Schneider Zoltán vezetésével próbál el és ad elő a társulat néhány színésze.

Hol van a határa a szabad döntéshozatalnak, kinek mit jelent húszezer forint, menni vagy maradni? – e kérdésekre próbálnak meg válaszokat találni a Radnóti Ifjúsági Műhely diákjai a saját maguk által írt és előadott jelenetekkel, míg a Ferencvárosi Pinceszínházban két börtönszínház alkotógárdájával lehet találkozni és megismerni a fegyházak falai között zajló művészeti munkát. A Színházak éjszakáján tematikus városi sétákhoz is lehet csatlakozni.

Kell egy tükör, amibe bele tudok nézni - Máté Gábor-interjú - Magyar Hang

A Katona József Színház igazgatója a zaklatási botrányok elmaradt hatásáról, a társadalomkritikáról és az ötvenes éveket idéző listázásokról.

Szó esik a Pesti Broadway kialakulásáról, a sugárút feltűnő, rejtett és már nem létező színházairól, valamint arról, minek köszönhető, hogy Budapest több külföldi filmben játszotta már el Moszkvát, Berlint és Párizst. Az egykor menekülteket rejtő alagsortól a tetőteraszon megbúvó manzárdszobáig feltárul Bajor Gizi egykori villájának titkokkal teli világa, a budai Várból indulva pedig az első hivatásos magyar színtársulat történetét lehet felfejteni.

A magyar modernista építészet egyik legjelentősebb képviselője, Kozma Lajos tervei alapján készült el 1935-ben az Átrium-ház, a Margit körúti modern házsor meghatározó és egykor legmodernebb darabja. Itt működik 2012 óta az Átrium Film-Színház, amelyet ezen az estén a pincétől a kupoláig be lehet járni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

Címkék: színház, ajánló