Gyerekjáték a tanulás: Szókártyás applikáció segíti az idegen szavak memorizálását

Gyerekjáték a tanulás: Szókártyás applikáció segíti az idegen szavak memorizálását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy magyar tervezőcsapat – lapunk külsős szerzője, Csécsi László, illetve Tóth Levente – gyakorló szülőként sokat töprengtek azon, miként tudják a gyerekek számára élvezhetővé és sikeressé tenni a nyelvtanulást. – Nagyon meglepett, hogy a gyerekeknek még mai is szótárfüzetből kell bemagolniuk a szavakat. Hogy szerethetővé tegyem a fiam számára az angol tanulást, próbáltam olyan játékos alkalmazást keresni, ami hasonló elven működik, mint a gyerekek körében népszerű szaladgálós játékok. Mivel a piacon nem találtam ilyet, és a baráti társaságukban vannak tanárok és programozók, úgy gondoltam fejleszthetnénk egyet mi. Olyan programot szerettünk volna létrehozni, amely elsősorban játék, de lehet vele szavakat is tanulni – meséli Csécsi László.

A LingoRun – Tanulj szavakat könnyedén! elnevezésű ingyenes és reklámmentes alkalmazás két év alatt készült el, fejlesztés során kikérték a gyerekek véleményét is, hogy a számukra legideálisabb játék születhessen meg. A tervek szerint idén nyáron jelentették volna meg a piacon, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Hogy megkönnyítsék mind a gyerekek, mind a szülők számára az otthoni tanulást, Csécsi Lászlóék a veszélyhelyzet bevezetését követően ingyenesen elérhetővé tették a programot, melyben jelenleg hat nyelvből (angol, német, francia, spanyol, kínai és magyar) lehet válogatni, de nemsokára már az olasz is szerepel a kínálatban. Ötszáz kifejezés található a játékban elérhető szókártyákon, melyeket tematikus pakliba rendezve lehet használni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a LingoRun nem nyelvtanító játék, nem helyettesíti a nyelvtanárt. Ez a játék a nyelvtanulás legunalmasabb részét, a szavak memorizálását teszi könnyebbé, a passzív tudást erősíti, hisz különösebb erőfeszítés nélkül tanulhatják meg a gyerekek a szavak jelentését, nyelvtani nemeiket és a helyesírásukat is. A gyerekek már napi negyedóra használat után is rengeteg hasznos információt raktározhatnak el, még akkor is, ha csak felületesen olvassák el a szavakat. A program ugyanis egy részletesen kidolgozott algoritmus szerint működik, folyamatosan figyeli, hogy mennyire ismeri a használó a szavak jelentését, melyeket és milyen gyakorisággal rontja el, ezeket ezért bizonyos időközönként újrakérdezi.

A szótanuló játék a Google Play áruházból itt tölthető le, jelenleg még csak androidos készülékekre, de hamarosan elérhetővé válik iOS-en is és a Windows operációs rendszeren is.