Hárommilliárdért az államé lehet Munkácsy Golgota című festménye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Folynak a tárgyalások a Golgota eladásáról, emiatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk” – mondta a Zoom.hu kérdésére Munkácsy Golgotájának állami megvásárlásáról a kép tulajdonosa, Pákh Imre.

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője azért is izgatott, mert – mint mondta – „én még képet nem adtam el soha, mindig csak vásároltam.” Szemben azzal, hogy a Golgota 2015-ös védetté nyilvánítását korábban az „1920-as évek gengszermódszereihez” hasonlította, a júniusban újra elindított hasonló eljárásról már megengedőbben nyilatkozott. Azt mondta, nem nyomásgyakorlásnak érzi, inkább csak automatikus reflexnek, és „nem lesz belőle megint bírósági ügy, mert addigra megegyezünk az eladásról, és véget érhet a Golgota kálváriája.”

Pákh arra utalt, hogy idén június 4-én az örökségvédelmi hatóság hivatalból ismét kezdeményezte a Munkácsy-kép védési eljárást, mindössze pár nappal azután, hogy május 24-én jogerősen lezárult egy bírósági eljárás, amelyben Pákh Imrének igazat adva a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Golgotát védetté nyilvánító, még 2015-ös közigazgatási határozatot.

Ez a Kúria döntése nyomán már egy megismételt eljárás volt, először a bíróság még Pákh ellenében döntött, most viszont azt mondta ki, hogy a 2015-ös hatósági döntés sértette a jogállamiság elvét, ezért semmis. Az akkori védetté nyilvánítás rögzítette azt is, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.