Rémségek háza volt a nyuszis villa?

Rémségek háza volt a nyuszis villa?

Hugh Hefner egy privát partin Sylvester Stallone 1978-as FIST című filmjének díszbemutatóját követően (Fotó: Alan Light)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orgiák megállás nélkül, drogok kifogyhatatlan mennyiségben, visszataszító perverziók, titkos felvételek, zsarolás, kényszerítés és szexuális bántalmazás megannyi formában, mindez évtizedeken át. Ilyen és ehhez hasonló kemény kijelentések hangzanak el a hírhedt Playboy-alapító, Hugh Hefner viselt dolgait, a „nyuszis ház” titkait bemutató tízrészes dokumentumfilmben.

Hugh Hefner 2017-ben hunyt el 91 éves korában egy kólibaktérium-­fertőzés miatt fellépő vérmérgezésben. A History és a Crime + Investigation csatornát is működtető A+E Networks új sorozatában most Hefner „túlélői” rántják le a leplet a Playboy-ház eddig nem igen ismert hétköznapjairól. (A dokumentumfilm-sorozat egyelőre nem elérhető Magyarországon.)

A beszámolók azért kifejezetten megdöbbentők, mert a Playboyt 1953-ban megalapító Hefner hóbortos, különc, kicsit hisztis, ugyanakkor joviális nagypapa képében élt a közvéleményben, aki vénségére is megszállottja volt a nőknek, és délután kettőkor is selyempizsamájában járta a birodalmát. Ha azonban A Playboy titkai (Secrets of Playboy) című dokumentumfilmben elhangzottak fele is igaz, akkor nagyon hamis ez a kép Hefnerről, akire sokan évtizedekig az emancipált nőiség, a szexuális forradalom és a szexuális szabadság egyik úttörőjeként tekintettek.

Alexandra Dean dokumentum­filmes az után kezdett Hefner birodalma iránt érdeklődni, hogy befejezte a Paris Hiltonról szóló, 2020 elején bemutatott, Ő Paris (This is Paris) című, igen szuggesztív és megrázó alkotását. – Nem gondol­tam, hogy ilyen megdöbbentő dolgokat fogok hallani. Azt hittem, könnyed, szórakoztató lesz az egész – mondta a New York Postnak a rendező. Ahogy azonban elkezdődtek a beszélgetések, a filmes érezte, hogy nagyon komoly ügybe tenyerelt. Dean számára az egyik legszembetűnőbb az volt, hogy mennyire félnek beszélni a megszólalók, és milyen lassan tudnak megnyílni. 

Az első két részben Hefner 70-es évekbeli barátnője, a jelenleg 65 éves Sondra Theodore, a Playboy-alapító ügyeit egy évtizeden át intéző, immár szintén 65 éves P. J. Masten, valamint a 2001 és 2008 között ugyancsak Hefner-barátnő, most 42 éves Holly Madison mesél megrázó élményei­ről.

– Egy igazi szexuális ragadozó volt. Figyeltem a játékait. Láttam azt a sok-sok fiatal lányt, aki üdén léptett be a villájába, majd teljesen elgyötörten, leharcolva hagyta el az épületet – kezdi történetét Theodore. Ő maga tizenkilenc éves volt, amikor megakadt rajta az akkor 50 éves Hefner szeme. A Playboy 1977. júliusi számának címlaplánya szerint akkoriban olyan állandó VIP-vendégei voltak Hefner őrült bulijainak, mint Bill Cosby, Tony Curtis, Wilt Chamberlain vagy Arnold Schwarzenegger. A féktelen tivornyák heti öt napon át megállás nélkül folytak kifogyhatatlan mennyiségű kokain és az erős altató-nyugtató, a Quaaludes társaságában. – Megbabonázott, és elhitette velem, hogy mindaz, amit csinálunk, teljesen normális – emlékezett vissza a negyven évvel ezelőtt történtekre Theodore. Állítása szerint azt a parancsot kapta, hogy szexeljen egy rakás férfival és nővel, miközben Hefner kukkolja őt.

Ez utóbbit, vagyis a kukkolást egyébként tökélyre fejlesztette. Az orgiák közben szinte mindenkiről – Playboy-lányokról, hírességekről, ügyvédekről, bírókról, újságírókról – készített titokban felvételeket, és sokakat zsarolt azzal, hogy ha beszélnek vagy kilépnek a Playboy-villából, akkor nyilvánosságra hozza róluk a videókat. E beteges mániáját utolsó felesége, a jelenleg 35 éves Crystal Harris is megerősítette. Az özvegy elmondása alapján több ezer ilyen anyagot semmisített meg, miután megtalálta őket.

Holly Madison szerint Hefner már-már vallási kultuszt épített maga köré. A legundorítóbbnak azt tartotta, ahogy többek között őt is csoportos szexre kényszerítette és megalázta az orgiák során. A Hefner ügyeit egy évtizedig „elsikáló” Masten eközben állította, hogy 1979-ben Bill Cosby őt is bedrogozta és megerőszakolta. A dokumentumfilmben pedig az is elhangzik, hogy a több hasonló ügybe keveredő, most 84 éves komikus 2008-ban a Playboy-házban is bedrogozott és megerőszakolt egy 18 éves Playmate-lányt.

Masten egyébként már többször, így 1997-ben és 2014-ben is beszélt az átélt traumáiról. Sondra Theodore is többször el akarta mondani az átélt borzalmakat, ám egészen tíz évvel ezelőttig zsarolták és elhallgattatták. „Rosszul érzem magam, hogy nem álltam ki Heffel szemben, hogy nem fedtem fel, ki is ő valójában, de nem tudtam” – állítja Theodore, aki a Playboy-promóciók korábbi igazgatójával, Miki Garciával az elmúlt évtizedben fáradhatatlanul azért küzdött, hogy véget vessen Hefner zsarolásainak. Utolsó napjaiban Hefner neki elárulta, mi lett a titokban felvett anyagokkal, ám Theodore-t továbbra is nyomasztja, hogy nem tudták hamarabb leleplezni a Playboy-vezért.

Alapítójától a Playboy is elhatárolódott. Rövid közleményük szerint a jelenlegi magazin már nem Hugh Hefner Playboya. „Bízunk ezekben a nőkben és a történeteikben, valamint határozottan támogatjuk azokat, akik jelentkeztek, hogy megosszák tapasztalataikat” – írták.

Védelmébe vette ugyanakkor apját a legkisebb fia, az egyébként a Playboy-villában felcseperedő, most 30 éves Cooper. Az amerikai légierő tartalékosaként is szolgáló üzletember Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: – Lehet, hogy egyesek nem helyeslik azt, ahogy apám élt, de ő nem hazudott. Bármilyen szokatlan is, őszinte volt és őszintén élt. Nagylelkű volt, és mélyen törődött az emberekkel. Ezek a buja és pikáns történetek pedig esettanulmányai annak, miként lesz a megbánásból bosszú – utalt a nyilatkozókra.