Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója

Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója

Rudolf Péter rendező Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. A darabot december 6-án mutatják be (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója – jelentette be kedden délután egy Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint a városvezető írja: A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízza meg a Vígszínház vezetésével.

Veszélyhelyzet idején – a törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja, Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel a testület rendes márciusi ülését nem hívta össze.

Security Check Required

null


"A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult -, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti." - írta a főpolgármester arra utalva, hogy az igazgatói pályázat Eszenyi Enikő vezetői stílusával kapcsolatos panaszokat hozott felszínre, majd a társulat az igazgatói pályázatokról rendezett szavazáson döntő többségben Rudolf Péter pályázatát támogatta. Eszenyi Enikő vissza is lépett a jelöltségtől nemrég.

"Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk." - szögezte le Karácsony Gergely.

Indoklásában a főpolgármester azt is megjegyzi: „A közönségnek és a társulatnak pedig tartozunk azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyjuk bizonytalanságban ezekben a nehéz hetekben. A hosszú hónapokra elnyúló újabb pályázat helyett ezért tartom a legjobb döntésnek Rudolf Péter másfél évig tartó megbízását, aki első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét igen. És most az a legfontosabb, hogy béke legyen a Vígszínházban. Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését!”

Eszenyi Enikő visszavonja pályázatát, nem marad a Vígszínház élén | Magyar Hang

Indoklása szerint maga és mások méltóságának megőrzése érdekében döntött így.