Történelem tankönyvbe került Mága Zoltán?

Történelem tankönyvbe került Mága Zoltán?

Mága Zoltán hegedűművész hagyományos újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2022. január 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas büszkeség és megtiszteltetés számomra, hogy egy általános iskolai történelemkönyvben a hazaszeretet pozitív példájaként szerepelhetek történelmünk meghatározó személyiségeivel. Az biztos, lelkemben és szívemben magyar vagyok, szeretem a hazámat, és még remélem, sokat tehetek érte! – írta vasárnap közösségi oldalán a Liszt-díjas hegedűművész. 

A poszthoz mellékelt képről az derül ki, hogy a magyar történelem olyan alakjait gyűjtötték egy csokorba, akik „bár szlováknak, lengyelnek szerbnek, vagy németnek születettek” tetteikkel, életműveikkel igazolták Magyarország iránti lojalitásukat. Mága Zoltán mellett Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas görög származású magyar színésznő, Pintér Tibor lovasszínházának egyik szereplője is helyet kapott az állítólagos tankönyvben, Zrínyi Miklós, Bem József, Tessedik Sámuel és Pollack Mihály mellett.

Az nem derült ki, hogy ez pontosan milyen kiadvány és hogy miért éppen ez a két művész került bele, erről szóló kérdéseinkkel már megkerestük az Oktatási Hivatalt.

Mága Zoltán a NER egyik kedvelt művésze, aki többször is kiállt a Fidesz politikája mellett, és budapesti újévi koncertjein rendszerint megjelennek a kormánypártok vezető politikusai. Mága Zoltán támogatói között tudhatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Nemzeti Kulturális Alapot, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Mága volt a tao-támogatások egyik nagy kedvezményezettje, de számos alkalommal kapott célzott támogatást az államtól, emiatt 2019 végén a magyar komolyzenei élet fontos szereplői – Pannon Filharmonikusok, Agócs Gergely vagy a Csík zenekar prímása, Szabó Attila – tiltakoztak Mága Zoltán 350 milliós állami támogatása ellen, mivel véleményük szerint a zenéjének nincs akkora zenei értéke, amit államilag kell támogatni.