Visszafogottan álltak ki eddig kormányközelből L. Simon mellett

Visszafogottan álltak ki eddig kormányközelből L. Simon mellett

L. Simon László és Lezsák Sándor (Fotó: Facebook/Lezsák Sándor hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem siettek kormányközeli megszólalók kiállni a Nemzeti Múzeum éléről elmozdított L. Simon László mellett, de nem is bírálták a korábbi országgyűlési képviselőt. Inkább a hallgatás jellemző a témában, a megszólalók pedig, ha az ügyről beszélnek, akkor is kerülik, hogy konkrétan állást foglaljanak.

L. Simont azt követően távolította el pozíciójából Csák János miniszter, hogy Dúró Dóra számon kérte a World Press Photo-kiállításon bemutatott, melegeket ábrázoló fotókat. Dúró bejelentését követően a miniszter felszólította a múzeumot, hogy intézkedjen a gyermekvédelminek nevezett törvényhez való igazodásról. Az intézmény be is jelentette, hogy a kiállítást nem látogathatják 18 éven aluliak. Hozzátették viszont azt is, ennek ellenőrzésére nincs törvényes lehetőség. L. Simon pedig a Mandinerben védte meg a fotók bemutatását.

A legegyértelműbb kiállás eddig Lezsák Sándor részéről érkezett. Az Országgyűlés alelnöke, akárcsak L. Simon, szintén irodalmi ember, több verseskötete is megjelent, drámákat szintén jegyzett. Lezsák a közös fotójuk mellé azt írta Facebook-oldalán: „Ma kora délután próbáltam jobb kedvre deríteni L. Simon László barátomat. Csak egy kicsit sikerült.” Az Országgyűlés alelnöke nem sokkal korábban Csákkal is találkozott, de ahhoz már kevésbé barátságos szöveget fűzött: „A hétfői parlamenti ülés után találkoztam Csák János miniszter úrral. A fotós miatt jó a kedvünk, mert kell az illyési derű, hogy leküzdjük az akadályokat.” Lezsák posztja alatt L. Simon is reagált: „Nagyon jó és lélekerősítő beszélgetés volt. Köszönöm.” A legtöbb kommentelő itt, ahogy L. Simon korábbi Facebook-közleménye alatt is, kiállt a kirúgott igazgató mellett. Megszólalt Reviczky Gábor színművész, bár csak annyit írt: „Én most valamit nagyon nem értek!” L. Simon erre azt válaszolta, hogy ő sem.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón nem akart egyenesen válaszolni arra a kérdésre, helyes döntés volt-e elmozdítani L. Simont, és volt-e probléma a bemutatott fotókkal. Kikerülte az arra való válaszadást is, hogy a kiállítást megnyitó Orbán Balázsnak nem kellett-e volna felfedeznie a törvény hatálya alá eső tartalmat. Erre – némi cinizmussal – többször is csak annyit válaszolt, hogy Orbán Balázs elmúlt már 18 éves. Kifejtette azt is, hogy Csák János minden bizonnyal az ügy megfelelő ismeretében hozta meg döntését. A kormányinfón felemlegették, hogy L. Simon korábban köszönetet mondott a pályázatához nyújtott támogatásáért Gulyásnak. A miniszter erre azt válaszolta, országgyűlési képviselőként régóta ismeri L. Simont és az ő közéleti aktivitását. Jó szívvel támogatta a múzeumi pályázatát, fogja támogatni őt ezután is, és pénteken találkoznak majd.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskoláját vezető Boris Kálnoky nem L. Simon, de a World Press Photo kiállítás mellett áll ki a főigazgató menesztésének napján. Kálnoky a Twitter-oldalán azt írta: szombaton ellátogatott a tárlatra a diákjaival – akik feltehetően már mind 18 felett vannak –, és annak minden egyes része lenyűgözte őket.

Az ATV-nek a hét elején fideszes források arról beszéltek: „hatalmas a kultúrához való hozzáértése”, elismerést érdemel a Nemzeti Múzeum főigazgatói székében eltöltött időszakért. Viszont szerintük rosszul kezelte a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás ügyét, a 18-as karikát, és „nem kellett volna Dúró Dórára ráposztolnia”.

Gulyás arra a kérdésre, hogy jár-e köszönet Dúró Dórának az ügyben, a kormányinfón azt válaszolta: nem találkozott kormánypárti köszönettel a témában. Szerinte egyébként máshonnan is kaphatott jelzést a minisztérium, nemcsak Dúró Dórától. A párt politikusa a héten úgy nyilatkozott, hogy a Mi Hazánk saját sikerének tekinti L. Simon menesztését.

A menesztett főigazgató szerepelt az M5 Ez itt a kérdés című műsorában ezen a héten is. Schmidt Máriával, Fodor Gáborral és Hack Péterrel elsősorban külpolitikai témákat érintettek, de L. Simon elejtett azért egy utalást azzal, hogy megjegyezte: az AfD szélsőjobboldali pártként nyomást tud gyakorolni a német kormányra. Azt nem tudni, a kirúgás után L. Simon máshol marad-e mindenhol a helyén, mindenesetre rendszeresen közöl publicisztikákat a Mandinerben, a Kossuth rádióban pár napja pedig a Velencei-tóról beszélgetett. L. Simon továbbá szerkesztője a Kommentárnak. Egyelőre nincs jele annak, hogy a múzeumi menesztés más helyeken is maga után vonná a kegyvesztettséget.

A kormánypárti média visszafogottan számolt be a történtekről. Amint a Telex összeszedte, a Híradó.hu-tól az Origóig mindenhol mínuszos hírként kezelték a dolgot. A Magyar Nemzet néven megjelenő napilapban viszont született egy Csák-támogató publicisztika Felföldi Zoltán tollából. A szerző úgy ítélte meg, L. Simon nem tudott vagy nem akart érvényt szerezni a gyermekvédelminek nevezett törvény vonatkozó passzusainak. Felföldi egyben az L. Simon mellett kiálló Schiffer Andrást támadta a szövegben. „Annak viszont kifejezetten örülök, hogy végre valaki a sarkára állt, és Csák János miniszter azt mondta, elég abból, hogy a gyermekvédelmi és a családvédelmi törvények fent hivatkozott rendelkezése csak mindenki által kiröhöghető és kijátszható írott malaszt. Őszintén remélem, hogy a jövő évben a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is érvényt fog szerezni végre a törvénynek, és nem fogja engedélyezni, hogy a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítő, megjelenítő, és 18 éven aluliak számára is hozzáférhető Pride akár a fővárosban, akár Pécsen megrendezésre kerüljön” – fogalmazott a szerző, akinek láthatóan mégsem sikerült mindenben igazodnia a kormánypárti döntésekhez, hiszen Baranya vármegye helyett megyét emlegetett.

November 14-én, kedden egyébként az L. Simon-ügyben többször megszólaló Ungár Péter fog beszélgetni Szombathelyen a volt főigazgatóval, korábbi államtitkárral „az országban zajló szellemi polgárháborúról, kultúrpolitikáról, és a Nemzeti Múzeumban zajló állítólagos LMBTQ-propagandáról.”