Gulyás Gergely: Decemberre nyolc százalék alatt lesz az infláció

Gulyás Gergely: Decemberre nyolc százalék alatt lesz az infláció

Kormányinfó (Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai kormányülésen foglalkoztak a gazdasági helyzettel, nyitotta a kormányinfót Gulyás Gergely. Az orosz-ukrán háború óta kénytelenek szerinte így tenni, mert az Európai Unió által adott válaszreakciók szerinte nehezítették a helyzetét. A legnagyobb ellenfélnek az inflációt látták, és ennek letörését tűzték ki célul. A gazdasági helyzetet áttekintve szerinte tartható lesz, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Pénteken tíz százalék körüli adatokról számolhat be szerinte a KSH. Minden mai előrejelzés szerint a decemberi infláció mértéke 8 százalék alatt lesz szerinte. Értékelték az idei évet, és arra jutottak, hogy az infláció leküzdése komoly növekedési áldozatot követelt, de Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a reálbér 2023 második negyedévében. A bérek emelkedése szerinte több hónapban is meghaladta az inflációét. A jövő év szerinte a gazdasági növekedés és a béremelések éve lesz, a régióban a legnagyobb növekedés, úgy látja, Magyarországon lehet majd. Ápolónők, rendészeti dolgozók bérét emelhetik jövőre, de azt szeretnék, ha az állami szektorban mindenki bérét emelni tudják, és azt látják, a nem állami szektorban még jelentősebb emelkedések lehetnek majd.

A miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik majd a német kancellárral, és azt az álláspontot képviseli majd: először a folyamatban lévő bővítési tárgyalásokat kell befejezni. Szolidárisak Ukrajnával, mindig elítélték az orosz agressziót, de ez szerinte nem változtat a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti a tagsághoz szükséges feltételeket, sem a koppenhágai kritériumokat, sem a nemzetiségekkel kapcsolatos elvárásokat. De a korrupció helyzetét illetően is egyetértenek Juncker korábbi biztossal, miszerint Ukrajna felvétele probléma lenne. Juncker is azt mondta Gulyás szerint, hogy Ukrajna totálisan korrupt, nem méltó a tagságra. Ettől független szerinte az Ukrajnának ítélt támogatásoké, de itt is ellenzik, hogy közös hitelfelvétel történjen. Az integráció jelenlegi hatásfoka Gulyás szerint elegendő, a közös eladósodás pedig további integrációt jelent. Volt egy stratégiája az EU-nak Ukrajnával kapcsolatban, de ez megbukott a miniszter meglátása szerint, a magyar kormány pedig eddig is különvéleményen volt. Új ukrajnai stratégiára van szerinte szükség.

Európában már nem szokás szerinte a választópolgárokkal közvetlen kapcsolatot tartani, de ők majd a konzultáción kikérik a véleményeket az ukrán EU-tagságról, gabonaszállításról és Ukrajnának küldött támogatásokról.

A digitális állampolgárságról szóló törvény előterjesztését elfogadták, jövő héten be is nyúltják. A cél, hogy ügyintézés, a közműszámlák befizetése és egy sor teendő mobiltelefonon is megtörténhessen. Az állami bürokrácia leépítéséhez szerinte szükséges, hogy a digitalizáció terén nagyot lépjünk előre.

Szentkirályi Alexandra beszámolt arról, hogy pénteken érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés, ezt januárig visszamenően fizetik ki, ezzel biztosítva, hogy inflációkövető legyen az emelés. A kifizetés 2,5 millió embert érint, és közel 190 milliárdot fordít rá a kormány. A kiegészítés 3,5 százalékpontot jelent, ami átlagos nyugdíjjal számolva havi 6500 Ft-ot jelent. Januárban újabb hat százalékkal tervezik emelni a nyugdíjakat, februárban pedig a 13. havi, megemelt nyugdíjakkal is számolni lehet szerinte.

A másik téma, amiről beszélt, az online térben elkövetett jogsértéseké. A csalási bűncselekmények nagy arányban megjelentek itt szerinte, ezt a járvány alatt is lehetett tapasztalni. Olyanokról van szó például, mint hogy sokan kicsalnák mások bankszámla-adatait. A kár meghaladja a nyolcmilliárd forintot, a leggyakoribb elkövetési módszer adathalász e-mailek, sms-ek elküldése. Az online térben elkövetett bűncselekmények kapcsán kialakításra kerül egy háromszáz fős, országos kibernyomozói hálózat. Október 1-jével ez létrejött az ORFK-n belül, a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül pedig 15 fős szervezetfejlesztésre került sor. Országos lefedettséggel dolgozik a szervezet. Keresik és várják a bankok együttműködését, támogatását a témában. A köztévé ezután arra kérdezett rá, tud-e a kormány arról, hogy a kiberbűnözéshez kapcsolódó pénzek egy része Ukrajnába szivárog át. Gulyás szerint tudnak erről, és valóban úgy látják, hogy jelentős összegek Ukrajnába kerülnek. 

Nemzeti Múzeum, L. Simon László elbocsátása

A napokban kezdik el postázni a nemzet konzultációs íveket, a kérdések csütörtök-péntek körül mindenki számára megismerhetőek lesznek. Gulyás szerint az intézmény bevált és sikeres, mert korábban sokan vettek részt rajta. 

Hozzájuthat valóban év végén a kormány az uniós forrásokhoz? Gulyáséknak nincsenek ilyen információik. Zsarolási kísérletet látnak Brüsszel részéről, de szerinte ez eredménytelen lesz. Csalódnia kell a miniszter szerint a Bizottságnak, mert velük költségvetésről lehet tárgyalni, de az ukránokkal való tárgyalások megkezdéséről nem. 

Gulyás szerint ma a háború legnagyobb támogatója a Soros család, ezért is látogatott Alex Soros Ukrajnába. Mindezt az Origo kérdésére válaszolta. A miniszter hozzátette, Ukrajnának Soroséktól független stratégiára van szüksége, ez az ország érdeke is. 

Az Index felsorolt egy sor intézményt a Nemzeti Színháztól a Műcsarnokig, amelyekben a homoszexuális ábrázolása megtörténik. Rákérdezett, a kormány ezekben az esetekben is kötelezni fogja-e az intézményeket a tizennyolcas szabály bevezetésére? Gulyás nem tud olyan intézményvezetőről, aki ne járna el helyesen, és szerinte nem a homoszexuális ábrázolása a tilos, hanem a népszerűsítése. (Ezzel szemben valójában a megjelenítése is tilos 18 éven aluliak számára.) Minden intézményvezető tudja értelmezni a törvényt, tette hozzá. Orbán Balázsnak még belefért a törvényességbe ez a kiállítás? Miért Dúró Dórának kellett kezdeményeznie a törvényi eljárást? Gulyás erre azt válaszolta: úgy tudja, Orbán Balázs már elmúlt tizennyolc éves. Egyébként szerinte a szakminisztériumnak kell a kérdést megítélnie. Az iskolákban a szexuális felvilágosítás témája szerinte előkerülhet egy osztályfőnöki óra keretében is, Gulyás ezt elégségesnek tartja a kérdésre. Az iskolai szexuális nevelés szabályainak módosítására szerinte azért volt szükség, mert Nyugat-Európában és főként a tengerentúlon olyanok is bejutnak így az iskolákba, akiknek nagyon nem kellene. 

Gulyás később megismételte, hogy szerinte Orbán Balázs semmilyen hibát nem követett el, és egyébként sincs 18 év alatt, tehát nincs szó problémáról. L. Simon Lászlót, az ő közéleti aktivitását jól ismeri, jó szívvel támogatta a múzeumi pályázatát, fogja támogatni őt ezután is, és pénteken találkoznak majd, mondta a miniszter. 

Jár-e köszönet a kormány részéről Dúró Dórának, amiért felhívta erre a figyelmet? - érdeklődött a 24.hu. Gulyás azt mondta, nem vette észre eddig, hogy bárki is köszönetet mondott volna a kormányból.

A Telexnek később Gulyás azt mondta, hogy szerinte Csák János miniszter mérlegelte az ügyet, és ezután hozta meg döntését, amelyben a maga részéről megbízik. Gulyás azt is állította, hogy a maga részéről az ügyet teljességében ismeri, ezért mondja, hogy Csák kompetens döntést hozhatott. 

Eutanázia, Karsai Dániel ügye

Van-e arra esély, hogy Zelenszkij Budapestre jöjjön? Gulyás szerint semmi nincs kizárva, de egyelőre nincs tervben ilyen látogatás. 

Kórházkonszolidációra 93 milliárd forintot tervez fordítani a kormány, született erről is döntés, hangzott el az RTL érdeklődésére. 

A kormány álláspontja, hogy emberi életekről nem embereknek kell rendelkezniük, ez mind a halálbüntetésre, mind az eutanáziára vonatkozik, válaszola Gulyás a Karsai Dániel ügyére vonatkozó kérdésre. A 24 később rákérdezett arra is, mit üzenne Gulyás az alkotmányjogásznak. A miniszter nem kívánt semmit üzenni, de jobbulást kívánt Karsainak. Halálos betegről van szó, válaszolta erre a 24 újságírója. Gulyás erre pontosított, hogy a lehető leghosszabb ideig a lehető legjobb kondíciót kívánja. 

Svédország NATO-tagsága, fideszes főpolgármester-jelölt

Mikor történhet meg Svédország NATO-tagságának ratifikálása? Gulyás azt mondta, egyelőre nem látják, hogy ez a svéd kormánynak különösen fontos lenne. Máskülönben szerinte a svéd külügyminiszter vagy miniszterelnök levélben keresnék a magyar kollégájukat. Amíg a svédeknek nem olyan fontos, nekik sem az, tette hozzá a miniszter. 

Akikről az elmúlt időszakban lehetett hallani mint potenciális fideszes főpolgármester-jelöltek, majdnem mindegyiküket alkalmasná tartaná Gulyás Gergely. Van például olyan polgármesterük több, aki 2019-ben veszítette el polgármesterségét, de előtte már bizonyított, Wintermantel Zsolt is ebbe a körbe tartozik. 

Kevesebb mint két hónap múlva kötelező lesz a biohulladékok szelektív gyűjtése, de mikor lesz erre egyáltalán jogszabály? Gulyás szerint novemberben meglesz minden jogszabály, ami a részleteket tartalmazza, és a koncesszorra is számítanak, hogy kampányt indítson. 

Szuverenitásvédelmi csomag, melegházasság, Alijev

Mikor nyújtsák be az ún. szuverenitásvédelmi csomagot? A Fidesz-frakció fogja ezt benyújtani jövő hét kedden. Minden olyan gyakorlatot vizsgálhat majd a felálló irodahatóság, amely az ország szuverenitását sérthetné, például pártok külföldi támogatását. De a legfontosabbnak azt a törvénymódosítást tartja, hogy bűncselekménynek fogják nyilvánítani, ha párt külföldről kap támogatást. 

Tárgyalta-e már a kormány, korlátozzák-e az energiaitalok 18 éven aluliak számára való értékesíthetőségét? - érdeklődött a Heti Tv. Szentkirályi Alexandra szerint igen, de döntés még nem született. Korábban két KDNP-s politikus nyújtotta be a javaslatot. Gulyás szerint komoly vita volt a kérdésben, ezért elő kell venni újra a témát. 

A HírTv arra kérdezett rá, jogállami vagy uniós hatáskör-e, hogy az egyes tagállamok fogadják el a más tagállamokban kötött melegházasság érvényességét. Gulyás szerint egy gyereknek apára és anyára van szüksége, és bár van tizenpár tagállam, amelyik már nem így gondolja, mások viszont igen, ezért szerinte az Európai Parlament előterjesztéséből nem lesz semmi.

Alijev azeri elnöknek van egy stabilizáló ereje, ez nem kérdés Gulyás Gergely szerint. Nemcsupán Orbán Viktor, de nyugati állam- és kormányfők is egymásnak adják szerinte a kilincset nála. Úgy látja, ez nem áll összefüggésben azzal, hogy az örményekkel kapcsolatos konfliktusuk megítélése milyen. Erre a konflikusra kérdezett rá a 444, Gulyás pedig azt mondta: Örményország területi integritása fontos érték, és az örményekkel szolidárisak ebben. Mit gondol annak fényében erről, hogy mindenhol kiállnak az üldözött keresztények mellett? Gulyás erre azt válaszolta, Örményországban is indítottak segélyprogramokat. 

Robert Fico bejelentette, hogy Szlovákia nem szállít több fegyvert Ukrajnának. Ráadásul a határvédelem terén is egyetértés látszik a TV2 szerint. Kijelenthető-e, hogy szorosabb lehet majd az együttműködés Szlovákiával? Gulyás szerint lehet ilyet kijelenteni, de nem az ukrán szállítások kérdése jelenti a visegrádi együttműködés terén a prioritást.