Krusovszky Dénes: Demeter Szilárd helyében átgondolnám a dolgot – Kultúrtáj

Krusovszky Dénes: Demeter Szilárd helyében átgondolnám a dolgot – Kultúrtáj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Demeter Szilárd és Orbán János Dénes üres, de nagyot pukkanó petárdákkal akarják észrevétetni magukat, ami a teljesítmény hiányának elfedéséről szól – mondta Kultúrtáj című műsorunkban Krusovszky Dénes költő, író, újságíró arra a felvetésre, hogy vajon valóban belterjes-e a magyar irodalom, ahogy azt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója többször hangoztatta. – Hiába akarta visszavinni az irodalmat az olvasókhoz, ennek egyelőre semmilyen eredménye nem látszik: nem kapott elő olyan szerzőket, akikért rajongana a közönség. Akit eddig is olvastak, az továbbra is sikeres, akinek meg nem volt olvasótábora, annak attól nem veszik jobban a könyveit, hogy kijelenti, ő majd visszatalál az olvasókhoz. Demeter Szilárd helyében jobban átgondolnám a dolgot.

– Az olvasók egyre jobban vágynak az emberi pillanatokra az irodalomban is. Hiányzik a valóság tapasztalata, ezért olyan olvasnivalót keresnek, ami ezt hiányt valamiképpen csillapíthatja – fogalmazott Krusovszky Dénes, aki szerint ez az igény a könyvpiacra is hatással van: hiába drágulnak a könyvek, az olvasók továbbra is áldozni fognak az irodalomra, mert szükségük van rá. – És ezt a vágyat nem lehet politikai értelemben felülírni. Ez sokkal zsigeribb annál, hogy felülről befolyásolni lehessen.

• Miért lepte meg az irodalmi életet, hogy a kormányközeli MCC „ledobta az atombombát”?
• Hogyan lázadna a könyvek befóliázása ellen?
• Miért költözött haza a családjával Bécsből?
• Van-e helye a közéletnek a regényekben?
• Hol lát esélyt a párbeszédre, és kinek nem tudna mit mondani?
• Miként szivárog be a pandémia és a klímaválság a szépirodalomba?

A műsorvezető Ficsor Benedek, a Magyar Hang főmunkatára