Nem háború, de nem is béke

Nem háború, de nem is béke

A KFOR amerikai katonái tettek rendet a koszovói–szerb határ közelében (Fotó: Reuters/Fatos Bytyci)

Újabb epizódjához érkezett a hét végén Belgrád és Pristina kapcsolatának története, ám a mostani események nem jelentenek újdonságot ebben a cseppet sem mindennapos viszonyban. Nem egész egy évvel ezelőtt ugyanis egyszer már egy hasonló eseménysorozat tanúja lehetett a világ, amit sokan egyenesen egy háború nyitányaként értékeltek.

Hogy megértsük a hétvégi feszültség okait, érdemes elővennünk a tavalyi incidenst, amit az váltott ki, hogy Pristina alkalmazni akarta a reciprocitás, vagyis a viszonosság elvét Szerbiával szemben. Emlékeztetőül: mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, 2008 óta arra köteleznek minden Szerbiába látogató koszovói autótulajdonost, hogy vegyenek szerb rendszámtáblát, mert csak azzal közlekedhetnek a szerb utakon. Amikor válaszul a koszovói vezetés bevezetett egy ehhez hasonló intézkedést a szerb autósokkal szemben, Észak-Koszovóban a szerbek teherautókkal blokád alá vonták a határátkelőt. A koszovói különleges rendőri alakulatok megindultak a szerb határ felé, mire Belgrád készültségbe helyezte a határ közelében állomásozó katonáit, és vadászgépeikkel őrjáratokat indítottak a határ mentén.

• Van-e előrelépés a szerb-albán kapcsolatokban?
• Pusztán figyelemelterelésről van szó?
• Megbukhat a koszovói kormány?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!