Szerbiában is jó üzlet fideszesnek lenni

Szerbiában is jó üzlet fideszesnek lenni

Az MD International bázisa Belgrádban (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Történelmi csúcsponton a magyar–szerb kapcsolatok – halljuk évek óta a magyar és szerb politikusoktól, akik sosem felejtik el ilyenkor hozzátenni, hogy ez mennyire hasznos mindkét nép számára. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy van egy szűk csoport, amely még ennél is többet profitál a virágzó kapcsolatokból. Az utóbbi időben egyre többen nézik ferde szemmel a Fidesz-közeli magyar vállalkozók térnyerését – most már Szerbiában is.

Ez az ország legnagyobb kikötője, itt most már minden van, ami Szerbiába érkezik – dicsekszik egy szerb kamionos, amint útbaigazítást kérünk tőle. A Duna jobb oldali partján fekvő belgrádi kikötő hatalmas parkolójában vagyunk, ahol ilyenkor, télen is gőzerővel megy a munka. A távolban hatalmas daruk dolgoznak, miközben újabb és újabb teherautók érkeznek, majd hagyják el a raktárépületeket. A kamionsofőr, aki elkísér minket a központi épületek felé, azt mondja, a szállítmányozás terén mindig lesz munkájuk, sőt már kijelölték az új belgrádi kikötő helyét is, amely még nagyobb területen fogadja majd az ide érkező árukat.

Szerbia külkereskedelmi forgalma évről évre dinamikusan növekszik, így nem meglepő, hogy a Fekete-tenger felől érkező teherforgalomra is óriási hangsúlyt fektetne a kormány. A legígéretesebb üzlet pedig kétségtelenül a Kínából érkező áruk szállítmányozása lesz, amire már sokan felfigyeltek régiónkban. Közéjük tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök veje, Tiborcz István is, aki októberben a Waberer International révén többségi tulajdonos lett a szerb FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) disztribúciós piac meghatározó szereplőjében, az MD Internationalben. Ennek itt, a belgrádi kikötőben van a központja.

• Hogyan és miért a magyar üzletemberek Szerbiában?
• Milyen tapasztalatai vannak a helyi lakosoknak?
• Fideszes vállalkozóknak is jutott a vajdaságiaknak szánt pénzből?
• Miért érdemes most szállítmányozási céget vennie Tiborcz Istvánnak?
• Miért félnek Szerbiában attól, hogy a magyar miniszterelnök Nagy-Magyarországot készíti elő?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!