A demokraták bíznak benne, hogy Harris meg tudja verni Trumpot

A demokraták bíznak benne, hogy Harris meg tudja verni Trumpot

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél az Amerikai Tanárok Szövetségének 88. országos gyûlésén Houstonban 2024. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez)

Villámgyorsan beállt az amerikai demokrata párt az új elnökjelöltje mögé, miután Joe Biden végül úgy döntött, mégsem méreti meg magát a novemberi elnökválasztáson. Kamala Harrist valószínűleg ellenjelölt nélkül választják meg az augusztusi elnökjelölőgyűlésen. Kérdés, száz nap alatt fel lehet-e építeni Donald Trumppal szemben.

Az amerikai elnökválasztás soha nem csak az Egyesült Államok új vezetőjének személyéről szól, az egész nemzetközi rend számára tétje van. Ezért is figyelte lélegzet-visszafojtva a fél világ, hogy Joe Biden, az USA jelenlegi elnöke miként dönt: ő akar megmérkőzni Donald Trumppal, vagy inkább átadja a stafétabotot egy esélyesebb jelöltnek. Az elnök végül úgy döntött, nem ő fut neki a kampánynak demokrata színekben. Azt is jelezte, hogy a célra Kamala Harrist, jelenlegi alelnökét tartja a legalkalmasabbnak.

Az alelnök életútja igazán figyelemreméltó. Bevándorlók gyermekeként született értelmiségi családba. Közgazdász édesapja Jamaicából származik, orvosbiológus édesanyja pedig Indiából. Gyermekkorában részt vett egy a faji elkülönülés elleni programban, ezért iskolái nagy részét olyan intézményekben végezte, amelyekbe szinte kizárólag fehér gyerekek jártak, nemegyszer szenvedett attól, hogy bőrszíne miatt a társai kiközösítik. Talán ez is közrejátszott abban, hogy politikájában kiemelt szerepet tulajdonít a rasszizmus és a szexizmus visszaszorításának és a kisebbségi jogok védelmének. 

• Mennyi adományt sikerült gyűjtenie az új jelöltnek az első napon?
• Mit mutatnak a közvéleménykutatások?
• Miért gondolja őrültnek Donald Trump Kamala Harrist?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!