Biden bejelentette, hogy kiszáll az elnökválasztási küzdelemből

Biden bejelentette, hogy kiszáll az elnökválasztási küzdelemből

Joe Biden amerikai elnök távozik a NATO 75. évfordulójának alkalmából rendezett washingtoni csúcstalálkozó zárónapján tartott sajtóértekezletéről 2024. július 11-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Joe Biden kiszáll az elnökválasztási versenyből, engedve a demokraták intenzív nyomásának. Biden a közösségi oldalán jelentette be vasárnap, hogy befejezi az újraválasztási kampányát. Kamala Harris támogatására kérte pártját.

„Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az önök elnökeként szolgálhattam. És bár szándékomban állt újraválasztásért folyamodni, úgy vélem, hogy pártom és az ország érdekében az a legjobb, ha erről lemondok, és a ciklusom hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére összpontosítok. Döntésemről a hét folyamán részletesebben fogok beszélni a nemzetnek” – írta az X-re feltöltött levelében.

Hozzátette: „Egyelőre hadd fejezzem ki mélységes hálámat mindazoknak, akik olyan keményen dolgoztak azért, hogy újraválasszanak. Szeretnék köszönetet mondani Kamala Harris alelnök asszonynak, aki rendkívüli partner volt ebben a munkában. És hadd fejezzem ki szívből jövő hálámat az amerikai népnek a belém vetett hitért és bizalomért.” Hangsúlyozta, hogy ma is hisz abban, amiben mindig is hitt, hogy „nincs olyan dolog, amit Amerika ne tudna megtenni, ha együtt csináljuk. Csak ne feledjük, hogy mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok.”

A levél elején sorolta elnöki ciklusa eredményeit. „Ma Amerika rendelkezik a világ legerősebb gazdaságával. (...) Amerika még soha nem volt olyan jó helyzetben, hogy vezető szerepet töltsön be, mint ma. Tudom, hogy mindez nem valósulhatott volna meg önök, az amerikai nép nélkül. Együtt legyőztünk egy évszázadonként egyszeri világjárványt és a nagy gazdasági világválság óta a legsúlyosabb gazdasági válságot. Megvédtük és megőriztük demokráciánkat. És újjáélesztettük és megerősítettük szövetségeinket a világban” – fogalmazott.

Kamala Harris Biden javaslata 

A levele után egy újabb X-bejegyzésben azt írta, hogy „a legelső döntésem a párt 2020-as jelöltjeként az volt, hogy Kamala Harrist választottam alelnöknek. És ez volt a legjobb döntés”. Majd kifejezte támogatását Kamala Harris elnökjelölti indulása mellett. „Demokraták - itt az ideje összefogni és legyőzni Trumpot” – üzente pártjának.

A Fox News értesülése szerint a Demokraták Nemzeti Konvenciója virtuális ülést tart Biden bejelentése után. A mandátumvizsgáló bizottság is összeül, hogy döntsön az augusztusi konvenciót megelőző szabályokról a váratlan helyzetben.

„Ő a legrosszabb elnök országunk történetében” – így reagált Donald Trump a közösségi oldlaán, a CNN-nek pedig arról beszélt, hogy szerinte Kamala Harrist könnyebb lesz legyőzni, mint Bident lett volna. 

A Newsweek július 19-én, vagyis alig két napja arról írt, Kamala Harris jelenlegi alelnök a felmérések szerint meg tudná verni Trumpot, ha ő indulna. A Public Policy Polling által július 17. és 18. között végzett felmérés Michigan és Pennsylvania regisztrált szavazóira összpontosított, mert egyes szakértők szerint e két csatatér államot a demokratáknak mindenképpen meg kell tartaniuk a győzelemhez. A választókat több különböző forgatókönyv kapcsán kérdezték meg szavazási szándékukról, többek között arról, ha Kamala Harris a demokraták elnökjelöltjeként indulna Donald Trump és J. D. Vance alelnökjelöt ellen. Az alelnököt ezután több különböző indulóval is összepárosították, hogy teszteljék a támogatottsági bázisát. A felmérés szerint a megfelelő alelnökjelölttel Harris valószínűleg meg tudná verni a republikánus jelölteket novemberben. Pennsylvaniában a választók 47 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, ha az állam kormányzójával, Josh Shapiróval párban indulna, míg Trump és Vance mellett csak 46 százalék állt ki.

Az elmúlt napokban az utolsó hat közvélemény-kutatás mindegyike Donald Trump egyre nagyobb előnyét mérte Joe Bidennel szemben: négy és hat százalék közötti különbséget a republikánus elnökjelölt javára. A hírek szerint Biden kampánycsapata már azt kezdte mérni, hogy Kamala Harris alelnöknőnek lenne-e esélye Donald Trump ellen. Biden a legutóbbi kiszivárgó hír szerint ahhoz a feltételhez kötötte a visszalépését, ha nem fullad káoszba emiatt a demokrata jelölőgyűlés, illetve, ha az új elnökjelölt számára egészen biztosan biztató felméréseket lát.

Egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem szállt ki a versenyből a választási ciklus ilyen késői szakaszában. Augusztus 19-én kezdődik Chicagóban a Demokraták Nemzeti Konvenciója, ahol Bident hivatalosan 3939 küldött jelölte volna. Az új helyzetben a demokratáknak kevesebb mint egy hónapjuk marad arra, hogy eldöntsék, ki lépjen Biden helyére, és alig négy hónapjuk marad arra, hogy az új demokrata elnökjelölt egy sikeres kampányt folytasson Trump ellen, akinek a választási kampányában még az is pozitív lökést adhat, hogy merényletet kíséreltek meg ellene, ám a támadója csak a fülét találta el – a volt elnök pont a legjobb pillanatban tett a fejével egy félfordulatot. Trump mögé a jelölőgyűlésen a teljes republikánus párt beállt, egykori kihívói, Ron DeSantis és Nikki Haley is teljes támogatásukról biztosították őt. 

A vitával indult

Joe Biden újraválasztási kampánya a Donald Trump korábbi elnökkel június 27-én lefolytatott nyilvános televíziós vita során vett fordulatot. Ekkor olyan gyenge teljesítményt nyújtott, hogy sorban kezdtek a demokrata politikusok kihátrálni mögüle. Biden 81 évesen minden idők legidősebb amerikai elnökjelöltje és így megválasztása esetén elnöke lett volna, a vita során azt kellett volna bebizonyítania, hogy teljes fizikai és szellemi erejének birtokában van, ám ezt nem sikerült neki: sokszor motyogott maga elé, láthatóan többször is elveszítette a fonalat. Kihívója, a korábbi elnök Trump majdnem minden megszólalásában vagy tételesen cáfolható módon hazudott, vagy erősen csúsztatott, ám a demokrata párti politikus republikánus ellenfele hazugságait nem volt képes összeszedett módon kihasználni. Már ekkor olyan hírek érkeztek a sajtó felé, hogy csapata a teljes kétségbeesés állapotában van, és csak arra koncentrál, hogy a lehető legtapintatosabb módon megpróbálják rávenni a visszalépésre, ám hivatalosan azt kommunikálták, hogy az elnök gyenge teljesítményének oka az volt, hogy megfázással küszködött és jetlag miatt volt kimerült a vita során, és hogy a továbbiakban hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elnök többet tudjon pihenni, azaz, kevesebb legyen a napközbeni programja.

Biden, bár elismerte, hogy számára rosszul sikerült az este, a vita után gyakorlatilag kétnaponta kijelentette, megismételte, hogy ő a jelölt, és bárki kihívást intézhet ellene a demokrata jelölőgyűlésen, ám nem áll szándékában visszalépni. A környezetéből érkező hírek szerint magára mint a demokrácia bajnokára, annak Donald Trumppal szembeni egyetlen esélyes megmentőjére tekintett. Bár párton belül csak kevesen fogalmaztak meg vele szemben nyílt kritikát, ám a demokrata párt befolyásos támogatói, Jon Stewart komikus, Stephen King író, Michael Moore rendező vagy George Clooney színész, bár elismerték, hogy Biden kiváló ember és kiváló elnök, ám nyíltan a visszalépésre szólították fel, a világ egyik legbefolyásosabb lapja, a New York Times pedig vezércikkben kérte őt, hogy adja át a lángot a fiatalabb nemzedéknek. Később a hírek szerint Chuck Schumer, a felsőházi demokraták vezetője, illetve Nancy Pelosi, korábbi házelnök is négyszemközt arról győzködték az elnököt, hogy függessze fel kampányát, bár nyilvánosan mindketten azt mondták, hogy támogatni fogják az elnököt, bárhogy is döntsön. A Disney médiacég örökösnője pedig kijelentette, hogy addig nem támogatja pénzzel a demokratákat, amíg Biden marad az elnökjelölt.