Kóka János: Együtt kell működnie a magánszektornak az állami egészségüggyel

Kóka János: Együtt kell működnie a magánszektornak az állami egészségüggyel

Nagypályások. Lancz Róbert, a Doktor24 Multiklinika vezérigazgatója, Béres György, a Doktor24 Ortopédia Központ főigazgatója, Kóka János, a Doktor24 Medicina Zrt. elnöke, Simicskó István KDNP-s országgyűlési képviselő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j) a Doktor24 Multiklinika beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján 2021-ben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az ingyenes, jó minőségű, állami egészségügy utópia, ebben a gazdasági környezetben csak korlátozottan működhet”. Ezt Kóka János  volt szabaddemokrata gazdasági miniszter – immáron civilben a Doktor24 magánegészségügyi vállalkozás alapítója – nyilatkozta a hvg360-nak. Kóka úgy véli, az állami- és a magánegészségügy szétválasztása helyett együttműködésre lenne szükség a két szektor között.

Kóka szerint mindenki csak nyerne azzal, ha a kormány a magánszolgáltatóktól rendelné meg az egészségügyi szolgáltatásokat. A magánszféra már így is számos közszolgáltatás ellátásába szállt be, sokszor a felhasználók tudta nélkül. „A BKK megrendeli a szolgáltatást, de hogy a BKV vagy egy magáncég üzemelteti az adott buszt, az az utasnak édes mindegy” – mondja. Szerinte erre a példára lehetne megreformálni az egészségügy finanszírozását: a társadalombiztosító lenne az a központ, amely szükség esetén a magánszereplőktől vásárolja meg a szolgáltatást.

Így az állami egészségügy kapacitásproblémái is megoldódnának. Kóka szerint egy vállalati egészségügyi rendszer ráadásul hatalmas terhet venne le a közfinanszírozott rendszer válláról", így pedig több idő kapacitás jutna a krónikus betegekre és az inaktívakra. Hozzátette, fontos lenne, hogy a magyar egészségügy a gyógyításfókuszú rendszerről egy megelőzésfókuszúra térjen át.

Az egykori SZDSZ-es politikus szerint, bár jogosnak tartja a felháborodást a „tarthatatlan infrastrukturális állapotok miatt”, az utóbbi években történtek pozitív változások is az egészségügyben. Leginkább a hálapénz eltörlésére és az orvosi bérek megemelésére gondolt. Kóka a isza Párt elnöke, Magyar Péter „kórházjárós akciója” kapcsán megjegyezte, megérti a felháborodást a „tarthatatlan infrastrukturális állapotok” miatt, de óvatosságra intene. Szerinte a visszásságok felderítése helyett inkább megoldásokat kéne találni.