A hatalom újévi üdvözlete

A hatalom újévi üdvözlete

Novák Katalin 2024. január 1-jén sugárzott újévi köszöntőjének egyik képkockája

Nincs különösebb jelentősége annak, hogy az alaptörvény – átvéve a korábbi alkotmány megfogalmazását – a mindenkori köztársasági elnök feladatául a „nemzet egységének kifejezését” is előírja. Az Orbán-rendszer köztársasági elnökeinek a feladata a NER legitimitásának fenntartásához, erősítéséhez való hozzájárulás. Schmitt Pál, Áder János és most Novák Katalin tevékenysége alapvetően azt szolgálta, hogy a jelenlegi kormányfő minél hosszabb ideig maradhasson hatalmon. Schmitt kritikátlanul kiszolgálta őt, minden törvényt engedelmesen aláírt, amit elé tettek, és a másik két politikus sem tudta/ kívánta levetkőzni korábbi fideszes pártpolitikai múltját. Ádernek ugyan a kapcsolata megromlott Orbán Viktorral, amikor a 2006-os vereség után hírbe hozták a pártelnök elleni szervezkedés kapcsán, és Schmitt 2012-es botrányos lemondása után az ő köztársasági elnöki szerepvállalása inkább kényszermegoldásnak tűnt (az, hogy ilyen gyorsan új elnök után kell nézni, bizony nem volt a tervek között). Áder ugyan nagyobb távolságot tartott Orbánékkal szemben, mint elődje – több törvényt is visszaküldött a parlamentnek megfontolásra, olykor az Alkotmánybírósághoz való fordulás jogával is élt –, ám nyilvánvalóvá vált, hogy nem kíván Orbánék ellenzéke lenni. A kormányfővel való együttműködése nem alakulhatott rosszul, hiszen első ciklusa lejártakor Orbánék ismét őt jelölték köztársasági elnöknek, immáron nem kényszermegoldásként. A rendszer elfogadottsága szempontjából nem volt mellékes, hogy Áder megfontoltan viselkedett a nyilvános szereplései során, az őt jelölő Fidesz–KDNP nem kényszerült kínos magyarázkodásra miatta.

A mostani köztársasági elnök olyan hangsúlyokat visz a politizálásába – a családpártiság, a gyerekszületések igenlése, a magyarsághoz tartozás nagyszerűsége –, amelyek nagyon is megfelelnek a mostani rendszernek, hiszen ezekről a kormányfő és más kormánypárti politikustársai is sokat szoktak beszélni. Ezek a témák Novák más beszédeiben is megjelentek. Szép szavakból most sem volt hiány. – Az újszülött, a gyermek, az unoka jelenti a reményt, a derűt ma is. Ők adnak értelmet a pénzkeresetnek, az országépítésnek, a tanításnak. Nekik szeretnénk kiszámíthatóbb, békésebb, boldogabb jövőt – fogalmazott a köztársasági elnök, idealizálva a családot mint szimbólumot. A mostani beszéde során a kamerák gyermekeket is mutattak a háttérben, mintegy alátámasztva a beszélő mondanivalóját. Nováknak azonban feszültséglevezető szerepe is van.

• Hogyan viszi a köztársasági elnök Orbán Viktor kommunikációs vonalát?
• Hogy jelent ez meg az újévi köszöntőben?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!