A nyomaték kedvéért

A nyomaték kedvéért

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal a Gazprom irányítóbizottságának elnökével, Alekszej Millerrel (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsk)

A koronavírus-járvány óta egyik ámulatból a másikba esünk. Már az is meghaladta a képzeletünket, hogy a világ leáll, karanténba vonul egy vírus miatt, azt pedig egy ideje végképp mindenki abszurdnak gondolta, hogy a globális láncok megszakadása egész iparágakat bénít le. De azt is kevesen gondolták volna néhány éve, hogy a maihoz hasonló helyzet alakul ki az európai energia piacon, és még a nyugati országok is elismerik, hogy az orosz gázra bizony szükség van, a piac sem old meg mindent. Arra pedig végképp nem gondolt senki, hogy mindez a káosz nem csak egy súlyos járvány következménye, az okok között bizony egy alapvetően pozitív törekvés, a környezetvédelem és a fenntarthatóság átideologizáltsága is meghúzódik.

Tele van a sajtó az európai energiaválság híreivel. A sarki kocsmában és természetesen a virtuális krimóban, a közösségi médiában is legalább annyit beszélnek a mindig jól tájékozott „szakértők” a gázárról, mint a delta-vírusról és a pandémia negyedik hullámáról. Azt is tudni vélik, hogy az idén régen látott kemény tél lesz, amelynek még a gyerekek is csak addig örülnek majd, amíg rá nem jönnek, hogy nemcsak a játszótéren és a hegyekben, de a lakásban is hideg van. Merthogy a gáztározók majdnem üresek, az amerikaiaknak meg csak a szájuk járt, az oroszok meg most röhögnek a markukba, és visszaadják mindazt Európának, amit az elmúlt években kaptak.

• Mi is a helyzet az európai gázpiacon?
• Pontosan mi a szerepe az oroszoknak és mi az Egyesült Államoknak?
• Mit és hogyan befolyásol a zöldforradalom?

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!