A szólásszabadság börtönében

A szólásszabadság börtönében

Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai író az amerikai PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet irodalmi gálaestjén a New York-i Amerikai Természettörténeti Múzeumban 2023. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

Augusztus 12-én van egy esztendeje, hogy az Egyesült Államokbeli Buffalo városának egyik kulturális központjában, előadása megkezdése előtt – már a pódiumon állva – 10–15, maradandó sérülést okozó késszúrással brutálisan megtámadták Salman Rushdie-t, a világ talán legmegosztóbb szépirodalmi szerzőjét. A merénylő, a 24 éves Homeini-rajongó Hadi Matar vallási fanatizmusától vezérelve követte el szörnyű tettét, mellyel az író „munkaeszközeit”, azaz fél szeme világát és egyik karja mozgásképességét vette el.

Az indiai származású brit író A sátáni versek című, szó szerint világrengető művével vonult be az irodalomtörténet ikonikus alakjai közzé. Ez az a könyv, amely körül valóságos legendárium alakult ki már 1988-as megjelenése pillanatában, és mindenkinek van véleménye róla, akár annak elolvasása nélkül is (saját bevallása szerint a merénylő sem olvasta a művet). Az arab fatva szó a könyv és Rushdie végleg összefonódott tragikus sorsán keresztül vonult be a köztudatba, és bár eredeti jelentése nem a néhai ajatollah halálos ítéletét közvetíti, mi, hétköznapi olvasók ezzel azonosítjuk e gyakran ismételt kifejezést, immáron 34 éve. 1989 tavaszán mondta ki Irán vallási vezetője, a nagybeteg Homeini halálos ítéletét Rushdie-ra, akinek gyakorlatilag tavaly augusztusig sikerült „megúsznia” minden incidenst.

Mindeközben A sátáni versek sötét ómenként okozta sok közreműködő (fordítók, kiadóvezetők, pró és kontra tüntetők) személyes tragédiáját, ám magát az írót az elmúlt évi támadásig elkerülte a balsors. Hosszú éveken át bujkált, magánéleti krízisek sorát élte át, küzdött kiadókkal, dörzsölt menedzserekkel, fékevesztett politikusokkal, védte azt, ami miatt megírta ezt a nagyívű művet, és ami miatt 2007-ben néhai Erzsébet királynő lovaggá ütötte: a szólásszabadságot, amely vitatott műve megjelenése óta egyben börtönévé is vált.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!