Ajtókat, ablakokat becsukni!

Ajtókat, ablakokat becsukni!

Sűrű füst a gyáli hulladékfeldolgozóban (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Mindig irigyeltem a biztonsági őrök, portások vendéglátó szívélyességét, ahogy a kapujuk előtt megálló sokadik idegent is képesek kedvesen, türelemmel fogadni. Nagy lélek kell ehhez a munkához. Az FCC Magyarország Kft. gyáli hulladékfeldolgozójában hatalmas tűz ütött ki, ottjártamkor már több mint 24 órája oltják a lángokat. Az égen és a telephely melletti úton füst tekeredik, több autós is megáll fényképezni. – Takarodj innen, te perverz állat, itt te ne fotózz! – mondja nekem a melegszívű portás. Azután rendőrt akar hívni, de végül megegyezünk abban, hogy ahol állok: közterület, odáig nem ér el a hatalma.

A füst viszont igen, néhány perc múltán büdös kabátban ülök vissza az autóba. Ehhez képest meglepő, hogy a katasztrófavédelem szerint semmilyen érték nem haladott meg semmilyen egészségügyi határértéket, miközben a pusztító lángokból koromfekete füst tekergett hatalmas oszlopban. Több mint két napon keresztül oltották a tüzet a tűzoltóegységek Gyálon, a Kőrösi úton.

Múlt kedden (március 27.) délután, két óra előtt pár perccel érkezett hozzájuk a jelzés, hogy tűz keletkezett a hulladékfeldolgozó üzem telephelyén. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a telepen több ezer négyzetméteren több száz köbméternyi összebálázott hulladék kapott lángra. A tűz átterjedt egy kétezer négyzetméteres csarnokra is, amelynek a fele teljesen kiégett.

• Mit mond a katasztrófavédelem arról, hogy mi történhetett és mit a cég?
• Hogyan vélekedik a helyzetről a Greenpeace szakértője?
• Mit tapasztaltak a tűzesetből a gyáliak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!