„Legyen ez a film egy thriller, és ha megölnének, készüljön egy unalmas emlékfilm”

„Legyen ez a film egy thriller, és ha megölnének, készüljön egy unalmas emlékfilm”

Részlet a Navalnij című 2022-es HBO-dokumentumfilmből (Fotó: BIDF)

Alekszej Navalnij halála kapcsán olyan filmeket és könyveket szedtünk össze, amelyek segítenek megérteni a putyini diktatúrát, kialakulásának fontosabb állomásait.

Nem az volt Alekszej Navalnij első válasza a meggyilkolását firtató kérdésre, ami a sajtóban elterjedt. Az ellenzéki politikus tragikus halála után kezdték idézni a Navalnij című 2022-es HBO-dokumentumfilm egy részletét. Annak is a legvégét, amikor is Putyin első számú ellenfele azt válaszolta: „Ha megpróbálnak ölni, az azt jelenti, hogy nagyon erősek vagyunk”. Keretbe foglalta mindez a főként Navalnij németországi tartózkodása idején készült filmet. A nyitójelenetben eközben még ezt felelte a kérdésre: „Ne már, Daniel. (Daniel Roher, a film rendezője – szerk.) Mintha a halálomra készülve készítenél filmet. Mondom, szívesen válaszolok a kérdéseidre, de legyen az egy másik film. A kettes számú film. Legyen ez a film egy thriller, és ha megölnének, készüljön egy unalmas emlékfilm.”

Mindez lényeges abból a szempontból, hogy miként jelennek meg az orosz hatalommal szembeni ellenállás lehetőségei a nemzetközi nyilvánosságban. Az egyre durvuló putyini rezsimmel foglalkozó kulturális termékek, így könyvek és filmek is változatos képet adnak arról, mennyire súlyos a helyzet, és van-e bármiféle esély a változásra. Navalnijtól még drámaibban hat ma az a filmbeli idézet: „Ahogy egyre ismertebb lettem, teljesen biztos voltam benne, hogy ezzel egyre nagyobb biztonságban is vagyok. És így elég problémás lenne számukra, ha megölnének.” A rendező kénytelen volt szembesíteni a novicsokos mérgezésen túl lévő politikust: hatalmasat tévedett. Bár szeretünk egyfajta szilárd referenciapontként hivatkozni a putyini rezsimre, fontos látni, hogy a mostani rendszer nem egy csapásra született meg. Sőt, még a mostani helyzetben is akadnak olyanok, akik reménykednek. Putyin sajtószóvivője, Kira Jarmis a két évvel ezelőtti interjúnkban meggyőződéssel beszélt a mostani elnök utáni korszakról, és arról, hogy Navalnij akkor újra szabad lesz. (A héten ráadásul beszámoltak arról is: előrehaladott állapotban voltak a tárgyalások egy fogolycseréről, Navalnij szabadon engedéséről.) 

• Miként jelenik meg a Sztálin-kultusz Kira Jarmis szépirodalmi művében?
• Milyennek látjuk a putyini rendszert Andrej Zvjagincev filmjeiben?
• Mely könyveket érdemes levenni a polcról napjaink Oroszországa kapcsán?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!